Za križem se uputilo više tisuća vjernika predvođeni nadbiskupom, župnikom župe sv. Stjepana pod Borovima fra Žarkom Relotom i ostalim svećenicima iz samostana te mladima grada Splita, kojima se pridružilo tridesetak mladih iz Kotorske biskupije.

SplitFoto: IKA
Iako započinjemo ovu pobožnost križnoga puta ispred crkve sv. Frane na Obali, možemo kazati da naš križni put ne započinje ovdje nego tamo gdje se osjećamo goli, bosi, stranci, osamljeni, utamničeni, bolesni i napušteni. No upravo tu nam dolazi Gospodin kao suputnik i supatnik da bi nam pomogao nositi križ – kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić na početku križnoga puta grada Splita, koji se tradicionalno već dvadeset i prvi put održava u petak prije Cvjetnice, a ove je godine upriličen 30. ožujka.

Ovo je marjanski i marijanski križni put, jer po Marjanu pratimo Gospodinov križni put Marijinim osjećajima, srcem i dušom – istaknuo je nadbiskup, započinjući pobožnost križnoga puta koji se još naziva “Od Gospe do Gospe”, jer je prije polazio od velovaroške Gospine crkve pa do Gospe od Sedam žalosti.

Za križem se uputilo više tisuća vjernika predvođeni nadbiskupom, župnikom župe sv. Stjepana pod Borovima fra Žarkom Relotom i ostalim svećenicima iz samostana te mladima grada Splita, kojima se pridružilo tridesetak mladih iz Kotorske biskupije. Nadbiskup je prvi ponio križ na svojim ramenima do Šperuna staroga nekada ribarskoga predjela Splita, gdje ga je predao puku na put dugačak više kilometara. Polazeći na križni put, mons. Barišić naglasio je da u križnom putu molimo Boga da nam da snage da možemo nositi križeve, osobne i zajedničke kazavši: Tu smo zajedno i Šimuni i Veronike koji ćemo znati pomoći jedni drugima nositi križeve i prepoznavati Isusa u svakodnevici, u različitim životnim situacijama.

Poželio je da im taj trosatni molitvenih hod bude priprava za blagdan Cvjetnice i događaje Velikoga tjedna.

Velim Varošom, do prve Vidilice, pa južnim padinama Marjana do Kašjuna vjernici su prošli pokraj brojnih zavjetnih crkvica splitskih težaka. S molitvom Gospine krunice i korizmenom pjesmom na usnama prošli su kraj crkve sv. Jere ispod Šantine stine u kojima se nalaze nekadašnje pećine pustinjaka s kojima se dopisivao Marko Marulić. Postaje su nosili i molitvu predmolili mladi iz splitskih župa i iz Kotorske biskupije. U meditativnom ozračju vjernici su prošli blizu crkve sv. Jure i stali kod crkvice Gospe od Sedam žalosti na Kašjunima, gdje je euharistijsko slavlje predvodio nadbiskup Barišić. U propovijedi je govorio o putu prema Uskrsu koje je praćeno malim uskrsnućima, radostima života i gestama ljubavi.

Na Marjanu se nalaze još brojne crkve koje su razrušene u II. svjetskom ratu i potpuno nestale, a uvale koje ga s južne strane “grle” – “Kašuni” i “Bene” – dobile su imena po crkvicama sv. Kasijana i sv. Benedikta. Najstarija crkvica na Marjanu sv. Mikula je iz 11. st.(ika/bitno.net)