U Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom nastoje imati stalni kontakt sa župnicima na terenu pogođenom poplavama u Bosni i Hercegovini. S pojedinim župnicima teško je stupiti u kontakt zbog nestanka napajanja električnom energijom, te zbog praznih baterija u mobilnim aparatima. Vodeni val se premjestio – sa silnom vodom koja se spušta prema rijeci Savi, preko Doboja prema Modriči, Bosanskom Šamcu, a onda nizvodno prema Orašju, Brčkom i Bijeljini. Prema procjeni šezdeset tisuća župljana u četrdeset župa Vrhbosanske nadbiskupije izravno je ugroženo.

U Maglaju je ušla voda u kući i u crkvi – potopljeno je prizemlje. Župnik je bio na katu. S njim su bili njegovi roditelji i još jedan župljanin. U petak, 16. svibnja evakuiran je u Novi Šeher kod župnika. Ponovno se vratio u Maglaj i čisti kuću i crkvu. Šteta će se tek utvrditi.

U Bosanskom Šamcu je ušla voda u župnu kuću i visina vode u kući je oko jednog metra. Sav grad je bio pod vodom. Župnik Josip bio je na katu župne kuće. Voda je ušla i u crkvu. U nedjelju je župnik evakuiran iz župne kuće.

Dio grada Modriče je pod vodom, centar grada još nije ugrožen. Voda se povlači.

U Doboju kuća časnih sestara je bila pod vodom – prizemlje pliva u vodi. Sestre su podigle starice o kojima skrbe na kat. Voda je ušla u župnu crkvu Presvetog Srca Isusova. U pojedinim dijelovima grada voda je bila duboka do 5 metara. Od petka vodostaj opada. U petak su crkva i župna kuća pretvorena u prihvatni centar.

U Prudu je stanje isto tako kritično. Vodostaj raste. Prudu se ne može prići cestovnim putom. Župnik je iselio iz kuće.

Voda je ušla i u kuću i crkvu u Tišini kod Bosanskog Šamca. Voda se prelila preko željezničke pruge i poplavila selo. Vodostaj Bosne kod Šamca opada.

Poplavljene su crkve u Grebnicama i Domaljevcu, kao i kuća u ova dva sela. Općina Domaljevac je gotovo sva poplavljena, odnosno više od devedest posto područja je pod vodom.

Dio Žepča je bio poplavljen, ali voda se polako povlači.

U Zavidovićima se voda dosta povukla. Župna kuća i crkva nisu ugroženi, ali velik dio grada je bio pod vodom. Srušen je jedan most. Građani čiste ulice.

U Dragunji kod Tuzle je klizište ispred crkve odnijelo plato uz zvonik. Plato je sad niže metar i pol, i krenulo je prema cesti. I klizište iznad crkve i župne kuće se aktiviralo. Inače u tuzlanskoj regiji – od Živinica, Lukavca i okolnih mjesta je vodostaj visok, mnoge rječice su se izlile. Mnogo je kuća u vodi. Od subota se vode povlače i vodostaj opada.

U Lipnici pokraj filijalne crkve Gospe Lipničke – župe Šikara – dva su velika klizišta. I drugo klizište pokraj groblja.

U Dubici Gornjoj kod Odžaka voda je zaprijetila crkvi i župnoj kući. Ušla je u podrum i dio prizemlja župne kuće. Na žalost, voda raste. Župnik poduzima mjere koje je moguće učiniti da se zaštiti.

U Podmilačju voda je ušla u kriptu crkve. Napunjena je vodom, izvučeni su najvažniji predmeti, pumpama su uspjeli izvući većinu vode iz kripte crkve.

Župe Poljaci, Gorice i Krepšić kod Brčkog su poplavljene većim dijelom. Mnoge kuće su u vodi. Civilna zaštita, rafting klubovi i druge udruge i organizacije evakuiraju stanovništvo.

U subotu je počelo plaviti u Kopanicama i Vidovicama kod Orašja. U nedjelju ujutro je pukao nasip pokraj Kopanica, i voda iz rijeke Save se razlijeva po posavskoj ravnici. Vodostaj raste polagano. Ušla je i u većinu sela Vidovice. Kopanice su pod vodom. Voda koja prolazi kroz probijeni nasip teško se može zaustaviti, izvijestili su Kopanice. (IKA/Bitno.net)