Sljedeća Kampanja bratstva, tradicionalna inicijativa solidarnosti koja se na poticaj Brazilske biskupske konferencije održava svake godine tijekom korizme, bit će posvećena problemu trgovine ljudskim bićima, javlja Radio Vatikan. Njome se želi privući pozornost vjernikâ i javnoga mnijenja na tu temu, koja ima posebno veliku društvenu važnost.

Kampanja, koja se ove godine održava 51. put, započet će 5. ožujka, na Pepelnicu, pod geslom „Za slobodu nas Krist oslobodi!“ (Gal 5,1). Na programu je niz inicijativâ poradi senzibilizacije, odgoja i molitve za bolje shvaćanje pojave trgovine ljudima, te u svrhu pripreme pastoralnih djelatnika, sposobnih pomoći zajednicama zauzetima u toj borbi.

Trgovina ljudskim bićima, te s njom povezano ropstvo, zlo je koje je još uvijek vrlo rašireno u Brazilu, kako potvrđuje broj masovnih uhićenja koja su vlasti te zemlje provele tijekom 2013. godine. Pri posljednjem su, primjerice, izvršenomu krajem siječnja ove godine, u pet ilegalnih centara za proizvodnju ugljena oslobođene 34 osobe. Taj je slučaj potvrdio zabrinutost biskupâ zbog širenja ropstva na brojnim područjima brazilskoga gospodarstva. Komentirajući tada tu operaciju, predsjednik je biskupske konferencije, kardinal Raymundo Damasceno Assis, istaknuo da je trgovina ljudskim bićima djelatnost kojoj u prilog idu bijeda i društvena nejednakost, što pak iskorištavaju bezobzirni trgovci.

Kardinal je stoga pozvao državne vlasti da primijene odgovarajuće mjere u svrhu iskorjenjivanja ropstva, i zaštite onih koji se bore protiv toga zla, te da na primjeran način kazne odgovorne. Kako bi se suprotstavilo toj zabrinjavajućoj pojavi, Biskupsko je povjerenstvo za milosrđe, pravdu i mir prošle jeseni ustanovilo posebnu radnu skupinu za taj problem koji ima snažne posljedice i na pastoralnoj razini. Prema podatcima nevladine udruge „Walk Free Foundation“, samo je u Brazilu najmanje 200.000 ljudi svedeno na ropstvo.