Hrvatsko katoličko sveučilište organizira od 9. do 12. prosinca 2015. međunarodnu znanstvenu konferenciju „Political Rights and Religion“ u sklopu međunarodnog znanstveno-istraživačkog projekta „Religija i ljudska prava“ („Religion and Human Rights“) u suradnji s koordinatorom tog projekta prof. dr. sc. Hans-Georgom Ziebertzom s Julius-Maximilians Sveučilišta u Würzburgu u Njemačkoj. To je treća konferencija po redu koja se nakon konferencija u Würzburgu (Njemačka) 2012. i 2014. održava ove godine u Zagrebu. Partner konferencije u Hrvatskoj je Zaklada Konrad Adenauer.

Hrvatsko katoličko sveučilište tako će biti domaćin 31 znanstvenika iz Njemačke, Italije, Norveške, Švedske, Velike Britanije, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Švicarske, Crne Gore, Gruzije, Sjedinjenih Američkih Država, Čilea, Južne Afrike, Tanzanije, Nigerije, Indije te 20-ak sudionika iz Hrvatske koji će u internacionalnom okruženju promišljati o temi odnosa političkih prava i religije upravo iz interdisciplinarne i interkonfesionalne te interreligiozne perspektive.

Tematsko težište konferencije „Politička prava i religija“

Tema konferencije u Zagrebu je odnos političkih prava i religije. Konferencija ima za cilj otvoriti akademski prostor za predstavljanje rezultata nacionalnih empirijskih istraživanja provedenih u zemljama članicama projekta „Religija i ljudska prava“ također i u komparativnoj perspektivi s ovogodišnjim fokusom na temu „Politička prava i religija“ kao i diskusiju o pitanjima: Kako posebice mladi ljudi razumiju i vrednuju politička i sudska prava i u kojoj mjeri su vjerska uvjerenje i prakse povezane sa stavovima prema tim ljudskim pravima? Koliki je pritom utjecaj individualnih karakteristika pojedinaca kao npr. razina obrazovanja, vrijednosno usmjerenje, migracijska pozadina itd.? Može li religija biti identificirana kao snaga koja podupire ljudska prava? Koje su aktualne teme u odnosu političkih prava i religije?

Dan ljudskih prava 10. prosinca 2015.

U sklopu međunarodnog znanstveno-istraživačkog projekta „Religija i ljudska prava“ 10. prosinca će se obilježiti  međunarodni Dan ljudskih prava.  Tog je dana 1948. godine  Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Opću deklaraciju o ljudskim pravima. Obilježavanje Dana ljudskih prava 10. prosinca ove godine je posebice u znaku početka jednogodišnje kampanje pod naslovom “Our Rights. Our Freedoms. Always” u svrhu obilježavanja pedesete godišnjice dva međunarodna pakta o ljudskim pravima: Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima te Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima koje je 16. prosinca 1966. godine usvojila Opća skupština Ujedinjenih naroda.

U suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer Dan ljudskih prava će za vrijeme konferencije u Zagrebu biti obilježen 10. prosinca u sklopu programa „In memory of the Universal Declaration of Human Rights (1948)“ u Hotelu Westin. Konferencija „Politička prava i religija“ dati će uvid u novije razvojne tendencije na području odnosa političkih prava i religije a time i značajan znanstveno-teoretski i empirijski doprinos početku obilježavanja pedesete obljetnice Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima (1966.).

Program konferencije

Prvog dan (9. prosinca od 18.00 sati) je predviđen javni program na kojem će nakon pozdravnih govora visokih uzvanika voditelj hrvatskog dijela istraživanja „Religija i ljudska prava“ (2014.) prof. dr. sc. Gordan Črpić, prorektor za organizaciju i poslovanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta predstaviti hrvatske rezultate.

Drugog i trećeg dana konferencije (10. i 11. prosinca) će se održati plenarna predavanja i predavanja u paralelnim kolegijskim grupama u kojima je osigurano vrijeme za diskusiju i pitanja. Program uključuje i radne sastanke vezane uz koordinaciju projekta „Religion and Human Rights“.

HKS | Bitno.net