Odluka komunističkih vlasti novi je znak poboljšanja odnosa s Katoličkom Crkvom

Kuba

Komunističke vlasti na Kubi prvi put nakon 55 godina dopustili su izgradnju katoličke crkve u toj državi, a analitičari navode kako je riječ o znaku da se odnosi između Havane i Vatikana nastavljaju popravljati.

Crkva s 200 mjesta bit će izgrađena u gradu Sandino, u provinciji Pinar del Rio, a kako prenose crkveni mediji, njezinu gradnju donirat će katolici iz američke savezne države Florida. Kako je to opisao profesor povijesti religije na Sveučilištu u Havani Enrique Lopez Oliva, dopuštenje za izgradnju crkve znakom je novog razdoblja poboljšanja u odnosima između kubanskog komunističkog režima i Katoličke Crkve.

Prijelomna točka u poboljšanju odnosa, nakon desetljeća napetosti, bio je sigurno posjet sv. Ivana Pavla II. Kubi koji se dogodio 1998. Otočnu državu posjetio je i papa Benedikt XVI. 2012.

U nekoliko posljednjih godina kubanske su vlasti popustile s represijom protiv katolika, pa su tako vratili blagdan Božića kao neradni i dopustili su prenašanje svetih misa u službenim radijskim i televizijskim medijima. Također, članovi komunističke partije odnedavno mogu sudjelovati u crkvenim obredima.

G. An. | Bitno.net