Talijanski novinar Luigi Accattoli objavio je ovih dana knjigu o zaboravljenom masakru počinjenom nad talijanskim redovnicima u rujnu 1944., kada su nacističke postrojbe ušle u njihov samostan u Toskani i potom ih strijeljali jer su u njemu tijekom nekoliko godina krili stotine Židova, partizana i proganjanih antifašističkih političara.

Knjiga objavljena na 70. obljetnicu pokolja u Certosi di Farneti napravljena je kroz novinarove razgovore s jednim preživjelim kartuzijanskim redovnikom, koji je bio nazočan kada su njegova braća uhićeni, te dvije svjedokinje njihove egzekucije. SS postrojba provalila je u samostan i tamo osim kartuzijanskih redovnika pronašla i 32 osobe koje su oni krili od nacističkog progona. Te osobe potom su strijeljane, kao i kartuzijanci, njih ukupno 12.

O tom pokolju malo se znalo dosad, a Accattoli je u razgovoru za portal LoSchem rekao kako su, po njegovu mišljenju, talijanski kartuzijanski poglavari (riječ je o redu koji je izrazito kontemplativan) namjerno izbjegavali razglašavati priču o tome. Među onima koji su se krili u kartuzijanskom samostanu bilo je i članova komunističke partije, jer su redovnici primali svakoga tko je trebao pomoć. Kartuzijanci su bili zabrinuti kako bi ta informacija mogla povećati popularnost komunistima u poratnim godinama, a ta je popularnost već bila velika, te su odlučili šutjeti o tome.

Više se o ubijenim redovnicima iz Certose di Farnete saznalo kada je Sveta Stolica zatražila izvješće o nacističkom zločinu koji je potom poslano Povjerenstvu za mučenike XX. stoljeća koje je utemeljio sv. Ivan Pavao II. Accattoli je u rukama imao to izvješće. Dodao je kako kartuzijanske starješine nisu pokrenule zahtjev za proglašavanje ubijenih redovnika mučenicima, ali da to mogu u svakom trenutku učiniti biskupi Toscane.

“Ono što me najviše fascinira jest da je jedan tako zatvoren svijet bio otvoren prema proganjanima iz vanjskog svijeta i to prema svima, bez iznimke”, rekao je talijanski novinar.

Goran Andrijanić | Bitno.net