Kip blaženice otkrili su nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i bivši veleposlanik Republike Albanije u Bosni i Hercegovini Flamur Gashi, koji je donator kipa. Prema riječima kardinala Puljića, kip Majke Terezije ima što poručiti, a to je – nikada nije dovoljno dobrote.

– Upravo ta njezina ljubav prema čovjeku je trajna poruka ispred crkve svetog Josipa da čovjeku treba pružiti ruku dobrote. Mislim da je lijepo da smo to učinili baš uoči Papina dolaska, koji je na svoj način čovjek dobrote, čovjek srca za bijedne, siromašne, one na margini društva. Upravo se to povezuje – blažena Majka Terezija i papa Franjo jesu poruka ovoj zemlji za čovjeka, poruka dobrote – naglasio je vrhbosanski nadbiskup.

Bivši albanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini istaknuo je kako je krajem svog mandata u ovoj zemlji odlučio ostaviti neki trag u Sarajevu, gdje je živio više od četiri godine.

– Kad sam razmišljao što je najbolje za Sarajevo, koja je najbolja poruka, onda sam odlučio da je to kip Majke Terezije. I, hvala Bogu, poslije osam mjeseci Majka Terezija je ovdje u središtu Sarajeva, kao poruka za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine, bez razlika u vjeri, naciji i drugome – rekao je Flamur Gashi, posebno zahvalivši Marashu Nucullaju koji je rodom iz mjesta Malesi, a živi u Americi.

– Čim je čuo moju ideju, preuzeo je sponzorstvo nad njom. Četiri godine i tri mjeseca kao veleposlanik Republike Albanije u BiH duhovno sam se povezao s ovom državom, ali ću se duhovno povezati i s ovim kipom Majke Terezije, koji će ovdje ostati na Marijin dvoru u Sarajevu – kazao je Gashi, naglasivši kako je Majka Terezija simbol ljubavi te ona nije samo majka Albanaca, već je ona majka svih onih koji trebaju ljubav, pomoć.

Predsjednik HKD-a Napredak mons. Franjo Topić istaknuo kako je Majka Terezija svjetska osoba koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, te je svuda cijenjena jer se nesebično posvetila najbolesnijima. Prema njegovim riječima, radila je među onim ljudima, što Papa naglašava, rubnima, na periferiji, s gubavcima s kojima vlastita rodbina ne želi imati veze.

– Ona je žena koju ništa nije moglo spriječiti da čini dobro. Ovaj događaj je značajan za Sarajevo i drago mi je da je i Napredak u tome sudjelovao – kazao je predsjednik HKD-a Napredak.

O Majci Tereziji kao uzoru dobrote i sebedarja progovorio je i župnik župe sv. Josipa na Marijin dvoru Luka Brković.

– Ona je najbolje rekla da ne možemo svi biti lijepi, pametni, važni, dostići velike karijere, ali svi možemo biti dobri. Ona nas sve odavde poziva da budemo dobri koliko je god moguće prema sebi, a onda i prema drugima – rekao je vlč. Luka.

I gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić podsjetio je na plemenitost Majke Terezije, dodavši kako je u svakom gradu, u svakoj zemlji poželjan spomenik posvećen njoj. „I čast je da mi možemo imati spomenik Majci Tereziji“, istaknuo je sarajevski gradonačelnik.

Ovom svečanom činu nazočili su i autor kipa prof. Pjerin Kolnikaj i sponzor Marash Nucullaj, dok su brojni građani i turisti s velikim zanimanjem pratili cijeli događaj.

Katolička Tiskovna Agencija|Bitno.net