Nobel

Ovogodišnjem laureatu Nobelove nagrade za književnost, kineskom spisatelju Mo Yanu, svi priznaju neosporan književni talent, ali mu neki prigovaraju kako svojim djelovanjem nije dovoljno društveno angažiran niti kritičan koliko bi trebao biti prema represivnom komunističkom režimu. Međutim, mnogi od njih ne znaju da je Mo Yan ipak otvoreno kritizirao partiju po jednom pitanju – “politici jednog djeteta” koja je rezultirala stotinama milijuna ubijene nerođene djece.

Podsjetimo, riječ je o mjerama kojima komunistička partija još od 1980. pokušava nadzirati natalitet mnogoljudne zemlje i parovima nameće stroge kazne zbog drugog djeteta, što je dovelo do ogromnog povećanja broja abortusa, u velikom broju slučajeva i prisilnih.

Mo Yan je u svojim javnim istupima tu politiku osudio, a njegovo zadnje literarno djelo “Žaba” umjetnička je kritika usmjerena prema njoj. Glavnim je likom te knjige ginekologica koju progone sjećanja na abortuse koje je obavila.

Ako biraš život

Takvu temu spisatelj je odabrao potaknut vlastitim iskustvom i traumama. U razgovoru danom 2010. izjavio je kako je i on svojedobno podlegao toj politici, te je svoju ženu natjerao na abortus.

– Kada sam služio u kineskoj vojsci počeo sam napredovati kao časnik. Vidio sam da su moje kolege kojima se rodilo drugo dijete bili degradirani i mislio sam da će se i meni to dogoditi. Natjerao sam suprugu da pobaci dijete koje je nosila. To je ostavilo ožiljke u dubini mojega srca. To je trn koji je u meni i ne da mi mira – rekao je nobelovac koji ima jedno dijete, kćerku.

“Svako dijete je jedinstveno. Ne može biti zamijenjeno. Hoće li ruke umrljane krvlju ikada moći biti očišćene? Hoće li duša koju je uprljao zločin ikada biti čista?” napisao je svojedobno nobelovac.

Goran Andrijanić | Bitno.net