Jako zanimljiva i na više načina indikativna politička situacija događa se u Poljskoj.

Tamošnja vlada koju predvodi stranka desnog centra Građanska platforma (PO) na čelu s premijerkom Ewom Kopacz predložila je zakon koji bi trebao regulirati umjetnu oplodnju u toj katoličkoj zemlji.

I ranije je bilo pokušaja da se usvoji zakon koji bi regulirao ovo osjetljivo područje, ali bez uspjeha. U ovom trenutku u Poljskoj metoda umjetne oplodnje prakticira se u privatnim klinikama i nije financirana iz sredstava javnoga zdravstva.

Ovaj zakon o liječenju neplodnosti vlade PO-a to želi promijeniti, a njegov nacrt je već proglašen jednim “od najgorih i najpermisivnijih u Europi” u kategoriji onih koji reguliraju tržište umjetne oplodnje.

Zakon je kritiziran prije svega iz stručnih krugova. Ginekolog dr. Maciej Barczentewicz s Instituta za liječenje neplodnosti Ivana Pavla II. smatra kako je zakon napisan “po diktatu in vitro lobija” i ima za cilj “legalizaciju dosadašnje prakse i osiguravanje njezina daljnjeg razvoja financiranjem javnim novcem”.

Oglasila se i Poljska biskupska konferencija s jasnim stajalištem o zakonu kojeg je proglasila radikalnim i bez ikakve osjetljivosti na ljudski život u embrionalnoj fazi. Ljudski zametak u tom je zakonu, poručili su biskupi, tretiran kao nakupina stanica i obično tkivo. Zakon dopušta zamrzavanje i pohranjivanje embrija, omogućuje korištenje embrija nakon smrti “davaoca” spolnih stanica koje su korištene za začeće i predviđa zabranu ugrađivanja embrija u tijelo biloške majke ako jedan od davaoca tu zabranu traži.

Zakon, nastavljaju poljski biskupi, omogućuje parovima proceduru in vitro bez ikakvog realnog pokušaja liječenja uzroka neplodnosti, a vlada je trebala u zakonu o liječenju neplodnosti dati naglasak upravo na metode poput NaPro i FertilityCare metoda.

Ono što cijeloj situaciji dodatno daje  zanimljiv ton jest činjenica da je PO konzervativna stranka, a veliki broj njihovih članova deklariraju se kao katolici. Među njima je i trenutačni predsjednik Bronisław Komorowski, koji je zakonski prijedlog svoje stranke podržao i to izjavom kako je on kao katolik “za život”, a ovaj zakon upravo omogućuje stvaranje novog života. Inače, u Poljskoj trenutačno traje predizborna kampanja, a Komorowski je izgubio početnu poziciju favorita i sve mu je bliži kandidat oprobenog Prava i pravednosti Jarosława Kaczynskog – Andrzej Duda.

Na izjavu Komorowskog, kao i slične izjave iz tabora PO-a, reagirao je glavni tajnik Poljske biskupske konferencije biskup Artur Mizinski koji je rekao kako je “in vitro metoda u potpunom nesuglasju s naukom Crkve”.

“Ne može biti moralnih kompromisa po ovom pitanju. Svaki katolik koji je angažiran u društvenom i političkom životu mora biti svjestan toga. Ovakav zakon o in vitro ne može biti prihvaćen s točke gledišta nauka Crkve”, poručio je biskup i dodao kako vrijednosti koje zakon ugrožava nisu samo kršćanske nego i univerzalne – poput dostojanstva ljudske osobe i naravnog zakona.

Njegove izjave poslale su jasnu poruku katoličkim političarima koji pokušavaju retoričkim doskočicama pomiriti raskorak između deklarirane vjere i javnog djelovanja. PO, sada je očito, inzistiranjem na ovom zakonu prolazi kroz svojevrsno profiliranje svog političkog programa kao i njegovo jasnije pozicioniranje u odnosu na biračko tijelo, distanciranjem od kršćanskih vrednota koje je dosad deklarirao. To je proces koji, čini se, tek treba uslijediti u Hrvatskoj kada su u pitanju stranke slične orijentacije – one desnog centra.

Rasprava o zakonu o liječenju neplodnosti započinje idući četvrtak u donjem domu poljskog parlamenta – Sejmu.

Goran Andrijanić | Bitno.net