Pakistan

U Pakistanu se povećava broj ubojstava vezanih uz navodnu blasfemiju protiv islama, a tamošnja policija i vlasti čine premalo da bi spriječili nasilje i zaštitile pripadnike manjina, istaknuo je u komentaru za mrežne stranice Asia Sentinel sa sjedištem u Hong Kongu istaknuti pakistanski katolički novinar i borac za prava manjina Aftab Alexander Mughal.

Posljednje u nizu tih ubojstava dogodilo se 25. srpnja na jugu Pakistana, u Punjabu, u gradu Bahawalpuru. Masa od 2.000 ljudi spalila je beskućnika Ghulama Abbasa, psihički nestabilnu osobu. Otet je iz ruku policije, a bio je priveden pod optužbom da je istrgnuo nekoliko stranica iz Kurana, svete knjige islama. Premda je pokojni Abbas bio uhićen, lokalni vjerske vođe zatražile su primjerenu kaznu za navodni zločin. Masa je napala policiju i provalila u zatvor, pritom ranivši sedam policajaca, otela uhićenika i javno ga spalila. Država i policija još uvijek nisu reagirale na taj čin.

Mjesni kršćanski vođa izrazio je zabrinutost time što policija i država nisu reagirali protiv počinitelja javnog spaljivanja, premda se točno zna tko je spalio Ghulama Abbasa. Pakistanski Odbor za ljudska prava također je zatražio intervenciju vlasti i zatvaranje okrivljenih, obeštećenje pokojnikove obitelji te je izričito zatražio da se zlodjela spriječe u budućnosti. Mjesne vlasti u Punjabu nisu sklone kažnjavati ovakva djela, koja su se događala i prije, a iza kojih stoje islamski fundamentalisti.

Praksa da masa linčuje navodne bogohulnike započela je još 1994. Kršćani su također bili žrtve takvih napada. Bijesna masa je u Gojri, također Punjabu, 2009. spalila sedmero kršćana, većinom žena i djece. Godine 2010. dvoje kršćana u Faisalabadu ubijeno je vatrenim oružjem u sudnici u tijeku procesa za blasfemiju. Kršćanka Asia Bibi proglašena je krivom za blasfemiju, tri godine je u zatvoru i čeka izvršavanje smrtne kazne za navedeno djelo. Žene i pripadnici manjina najčešće su žrtve toga zakona. Urednik Minorities Concern Aftab Muhgal u svim tim događanjima vidi i krivnju medija koji potpiruju vjersku netrpeljivost. A kako se čini, piše katolički urednik, nijedna politička sila u državi nije zainteresirana za ukidanje zakona koji kažnjavaju blasfemiju. (ika/bitno.net)

Foto: www.asianews.it