Sirija

Iz pisma Provincijalu isusovačke provincije Bliskog Istoka od Ziada Hilala sj, napisanog u Nouzhi, 16. lipnja 2012.

“Pišem vam o trenutnoj situaciji u Homsu i o tome kroza što prolazimo ovih dana. U zadnjih nekoliko dana počela je bitka između dviju zaraćenih strana u Homsu, i to najžešće baš u našem susjedstvu. O zadnjeg četvrtka nisam se mogao naći s p. Fransom van der Lugtom. Mnogo sam puta doći do njega s p. Michelom Naamanom, ali nismo uspjeli. Situacija je delikatna i svaki ulazak u stari dio grada znači samoubojstvo. Bombardiranje traje neprekidno od četvrtka, a rasprostranjenost brojnih snajperista čini ulazak u stari dio Homsa nemogućim (…).

Kako prenosi Bahjat, mladić koji zapravo živi u istoj kući s p. Fransom, razaranje četvrti je golemo, toliko da se zbog brda kamenja i drugog građevinskog otpada teško može proći i pješice. Pet kršćana je ubijeno zadnjih dana, neki u svojim domovima, neki na ulici. (…) Prema podatcima, u susjedstvu još živi 120 osoba, i pet osoba u isusovačkoj zajednici. Imaju problema i s dnevnom prehranom, jer im ne možemo poslati namirnice odavde budući da su putovi potpuno blokirani.

U našoj četvrti Adawiyye-Nouzhan situacija je bolja, ali i mi smo izloženi unakrsnoj pucnjavi i bombardiranju. U stvari, troje djece iz naše četvrti su ranjena. U istom incidentu ranjena je i naša župljanka Marwan Elias koja je nakon nekoliko operacija i preminula. Priličan broj granata pao je u naše područje i uništio kuće i trgovine. Jučer su trajale intenzivne borbe poslijepodne i uvečer te su dvije bombe pale blizu naše zajednice, ali hvala Bogu, nije bilo veće štete.

Nakon što sam jučer primio poziv Mirne Kabak iz Sebaa koja me pitala hoću li pokupiti nešto stvari koje su još ostale u crkvi, odjurio sam onamo i zatekao grozan prizor. Crkva je pretrpjela velika oštećenja, osobito na stropu, osvjetljenju, ikonama i vitrajima. Duboko sam bio potresen plačem vjernika koji su vidjeli u kakvom je stanju crkva. (…)

Samo sam htio s vama podijeliti vijesti o situaciji ovdje, s nadom da ćete moliti za p. Fransa i one koji su u njegovu susjedstvu, a i za nas i za djecu naših ustanova.”

P. Hilal je za svećenika zaređen u Damasku u srpnju 2010. Ovdje možete pogledati video prigodom njegova ređenja: https://www.youtube.com/watch?v=BtaRaouGrTc

Preuzeto s isusovci.hr