„Dostojanstvo i vrijednost ljudskog života mora biti u srcu politike. Svetost ljudskog života, zaštićenog od začeća do prirodne smrti nije samo jedno od pitanja. To je temeljno pitanje koje zahtijeva propovijedanje evanđelja života na svakom mjestu i u svakom vremenu, jer ako ljudski život nije svetinja tada sva ostala ljudska prava gube smisao“, stoji u pismu biskupa Škotske.

U poruci koja će biti pročitana u više od 500 škotskih crkava, biskupi sa žaljenjem spominju tako često viđene obrasce ponašanja katoličkih političara koji svoju vjeru u potpunosti zanemaruju onda kada je najpotrebnije.

„Pojedini političari koji ispovijedaju katoličku vjeru ostaju nečujni ili se povlače pred teškim moralnim nepravdama. Kao katolici, nikada ne možemo odvojiti naše djelovanje od onoga što vjerujemo, a da pritom ne zaniječemo svoju vjeru i potkopamo sami sebe“, naglašavaju biskupi, te ukazuju na konkretne primjere:

„Zakoni koji dopuštaju pobačaj, eutanaziju i potpomognuto samoubojstvo u svojem su temelju nepravedni. Ne možemo prihvatiti da se u našem društvu neprekidno krše ljudska prava i želimo se posvetiti mirnom i neumornom suprotstavljanju i borbi za promjenama.

Veliku nadu biskupi polažu u novu generaciju katolika koji se uključuju u politiku i žele ostati vjerni Kristovu evanđelju „izgrađujući novu civilizaciju ljubavi koja služi općem dobru svih, osobito društveno najugroženijih“.

Poruka škotskih biskupa bez poteškoća se može primijeniti i na politički život Hrvatske u kojoj se mnogi političari deklarativno priznaju katolicima, no svoju vjeru, nažalost, bez poteškoća ‘ostavljaju u sakristijama’ baš u onim situacijama kad su najpozvaniji posvjedočiti ju. Posljednji primjer je i ponašanje novoizabrane predsjednice Grabar-Kitarović, deklarirane katolkinje, koja je bez poteškoća sudjelovala na susretu Clinton Foundation na kojoj se raspravljalo o rodnoj ravnopravnosti.

“Bill i Hillary Clinton poznati su podupiratelji i promotori kulture smrti, to jest za pobačaj, protiv ‘tradicionalnog’ braka i protiv drugih tradicionalnih vrednota. Oni sustavno razgrađuju tradicionalne i konzervativne vrednote na kojima je izgrađen SAD i zapadni svijet… Clintoni su predstavnici ekstremne lijevo liberalne opcije u SAD-u i to izvoze po svijetu“, napisao je na svojoj Facebook stranici čelnik udruge Vigilare Vice Vincent Batarelo, te upitao:

„Zašto predsjednica Hrvatske (dobrovoljno) sudjeluje na takvom sastanku s vrlo dubioznim sadržajem? Vrlo pozorno ću pratiti što će reći. Hoće li braniti pravo na život nerođene djece? Hoće li zagovarati važnost ‘tradicionalnog’ braka, važnost majčinstva, itd.?”

Nakon svega, ostaje nam svakodnevno ponavljati zaziv iz Sveopće molitve Velikoga petka u kojem Crkva moli da Bog i Gospodin naš upravi um i srce državnih poglavara po svojoj volji kako bi tražili mir i slobodu svih ljudi.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net