Kako skrbiti o katolicima i njihovoj vjeri na sekularnim sveučilištima i sveučilišnim kampusima jedno je od ključnih pitanja s kojim se suočavaju svećenici i laici zaduženi za studentski pastoral diljem svijeta. Katolici u SAD-u stoga su pokrenuli centre Newman, nazvane po poznatom obraćeniku i blaženiku kardinalu Johnu Henryju Newmanu, koji predstavljaju središte katoličkog života na kampusima.

Prije nekoliko godina fundacija Newman Student Housing proširila je postojeći pastoral osnovavši nekoliko katoličkih domova, nazvanih po već spomenutom blaženiku, na različitim sveučilištima.

Paviljoni Newman trenutačno se nalaze na pet sekularnih sveučilišta u SAD-u te objedinjuju cjelokupni katolički život pružajući studentima molitveni prostor, dnevno euharistijsko slavlje, klanjanje, kao i mogućnost duhovnog vodstva.

„Smatram kako su vjerski domovi na javnim sveučilištima, u današnjem vremenu, odlična prilika za studente, vjernike i ostale, da iskuse puno zdraviju okolinu, i na duhovnoj i na ljudskoj razini“, izjavio je za National Catholic Register otac Blair Gaynes, studentski kapelan u jednom od domova.

Važnost vjerskih paviljona u studentskim domovima očituje se kroz prizmu 5 milijuna katolika koji pohađaju sekularna sveučilišta naspram 500 000 onih koji studiraju na kršćanskim institucijama, osobito ako te brojke usporedimo s istraživanjima centra Pew Research koja pokazuju veliko osipanje vjere među katolicima, osobito pripadnicima milenijske generacije. Stoga se sekularna sveučilišta nazivaju i „novim duhovnim bojnim poljem“.

„Pedeset posto studenata izgubi svoju vjeru do trenutka kada diplomiraju“, izjavio je Matt Zerrusen, predsjednik fundacije Newman Student Housing, naglasivši pritom kako je to „nedopustivo“.

„Ideja je ova: privučete ljude k centru, bliže srcu, bliže euharistiji, pritom ih opskrbivši za izlazak (među ljude, op.a.) i dijeljenje tog iskustva te aktivno sudjelovanje u misiji Crkve“, nadodao je otac Gaynes.

Domovi su naišli na veliki interes među mnogim mladima, ne samo katolicima već i ateistima te pripadnicima drugih religija.

„U školi može ponekad biti teško steći prijatelje, ali živeći u Newmanu osjećaš ljubav i brigu drugih“, kaže Annette Popernik, jedna od studentica.

Njena kolegica, Mary Stewart, posebno naglašava vjerski element: „Volim što u bilo kojem trenutku mogu otići u kapelicu na molitvu i uživati vrijeme tišine.“

Premda je trenutačno otvoreno samo pet takvih paviljona, sama fundacija planira otvaranje sličnih domova na svim sveučilištima u kojima se nalaze centri Newman. Vijest o spomenutom projektu proširila se cijelim SAD-om tako da su o paviljonima Newman pisali Huffington Post, New York Times, Wall Street Journal i mnogi drugi.

Prestižni New York Times naglasak je stavio na razmišljanje nekih ustavnih stručnjaka koji izgradnju kršćanskih domova na sekularnom sveučilištu smatraju protuustavnom.

Kako je izjavio Charles C. Haynes, upravitelj Religious Freedom Education Projekta: „Sveučilište ne može stati na stranu određene religije, osobito ne na način koji vjernicima omogućava dodatne povlastice.“

S njim se ne slaže Dom Godwin, jedan od stanara: „Radi se o smještaju temeljenom na vjerskom elementu, ali vjera može biti bilo što od ateizma do katoličanstva.“

Tino Krvavica | Bitno.net