„Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination“ – naziv je izložbe koja će 10. svibnja ove godine biti otvorena u Muzeju Metropolitan u New Yorku. Na izložbi će biti predstavljena vatikanska liturgijska odijela, bogato ukrašene mitre, povijesne papinske tijare i drugi vrijedni predmeti iz sakristije Sikstinske kapele, koji do sada nisu bili izloženi izvan Vatikana.

Andrew Bolton, kustos iz Metropolitana, tvrdi da su se moda i vjera oduvijek međusobno nadahnjivale, a postav izložbe ilustrira utjecaj Katoličke Crkve na svijet mode. Izložbu su ovih dana u Rimu predstavili dizajnerica Donatella Versace, glavna urednica Voguea Anna Wintour i vatikanski ministar kulture Gianfranco Ravasi.

Osim vatikanskog liturgijskog ruha, u Muzeju Metropolitan bit će izložena i djela poznatih svjetskih modnih dizajnera, kao što su Azzedine Alia i Viviene Westwood. Na predstavljanju izložbe u Rimu posjetitelji su mogli razgledati bijeli svileni remen, izvezen zlatnom niti, koji je nekada pripadao papi Benediktu XV., zatim mitru sa safirima i dijamantima koju je nosio papa Lav XIII. Međutim, to je samo dio postava od 40 primjeraka vatikanskog ruha, koje će biti izloženo u New Yorku. Izloženi primjerci obuhvaćaju razdoblje od 15 papinstva.

Glavna urednica Voguea Anna Wintour smatra kako ova izložba ilustrira utjecaj proteklih papa na prošlo tisućljeće. „Dio snage Katoličke Crkve manifestira se i u nastupu, odnosno odijevanju papa. Rimski biskupi su oduvijek imali izvanrednu pojavu“, objašnjava Wintour. Kardinal Ravasi je naglasio kako odjeća, osim što je nužna za život, predstavlja duboko simboličan čin koji je opisan u biblijskoj priči o Adamu i Evi.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net