150107-charlie-hebdo-gunmen-jsw-958a_9247a348a451b96b8d427480a57d924d

Sveta Stolica i Katolička Crkva u Francuskoj objavili su danas priopćenja u kojem najoštrije osuđuju napad islamističkih terorista na redakciju satiričkog tjednika “Charlie Hebdo” u Parizu u kojem je ubijeno 12, a ranjeno 7 osoba.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je priopćenje u kojem je osuđen čin nasilja protiv ljudi, ali i udar na slobodu novinarstva. Slična osuda došla je i iz Francuske biskupske konferencije čiji je glasnogovornik vlč. Olivier Ribadeau Dumas izrazio sućut obiteljima svih žrtava u ime Crkve i u svoje osobno ime.

Dumas je naglasio kako nema nikakvog opravdanja za ovo nasilje, te kako je ono usmjereno i protiv slobode tiska koje je jednim od glavnih elemenata društvenog života. Dodao je kako svako pluralistično društvo mora neprestano raditi na izgradnji solidarnosti i mira, te kako je ovaj barbarski napad “usmjeren protiv svih u društvu”. Pozvao je na izgradnju tog bratstva i u ovim teškim satima.

Solidarnost s satiričkim tjednikom izrazili su i njihove kolege iz katoličkog dnevnog lista “La Croix”.

Podsjetimo, satirički tjednik “Charlie Hebdo” 2011. je objavio karikature koje prikazuju proroka Muhameda, što je izazvalo bijes muslimana čija vjera zabranjuje bilo kakvo vizualno prikazivanje poslanika. Tjednik je često objavljivao satiričke sadržaje u kojima se bavio religijom.

Danas su dvojica naoružanih i maskiranih terorista ušli u redakciju tjednika i počeli pucati na sve oko sebe. Ubili su 10 ljudi, a još dvojica policajaca ubijeni su u borbi s njima. Potjera za njima još traje, a prema nekim tvrdnjama dvojica su prije ulaska u redakciju prolaznicima rekli kako su pripadnici Al-Qa’ide iz Jemena.

G. An. | Bitno.net