Katolički vjernici u Bjelorusiji više ne mogu pratiti nedjeljnu svetu misu preko televizijskih ekrana, javlja CNA. Pretpostavlja se da je ova odluka povezana s političkim previranjima nakon spornih predsjedničkih izbora.

Naime, nedjeljnu misu iz katedrale Svetog Imena Marijina, koja se nalazi u glavnom gradu Minsku, redovito je prenosila najveća nacionalna radijska postaja.

Službena stranica Katoličke crkve u Bjelorusiji je izvijestila kako je rektor katedrale, otac Anthony Klimantovich, izjavio da prijenos svete mise nije uvršten u raspored za rujan. „Zbog čega nema svete mise na radiju? To sigurno nije naša greška i nije se dogodilo zbog tehničkih problema“, izjavio je.

Dodao je kako se sveta misa i dalje slavi svake nedjelje u 8.15. „Oprema je normalno funkcionirala, imali smo signal, ali nije bilo prijenosa“, objašnjava rektor katedrale.

Ova internetska stranica je pozvala katoličke vjernike da kontaktiraju radijsku postaju i od njih zatraže obrazloženje za ovu odluku. Pomoćni biskup Minsko-Mahiljovske nadbiskupije Jurij Ksabutsky je u razgovoru za istu stranicu izjavio kako iznenadni prestanak emitiranja ukazuje na činjenicu da vlasti pokušavaju „izvršiti pritisak“ na Katoličku crkvu.

Podsjetimo, bjeloruski graničari su 31. kolovoza blokirali ulazak u zemlju nadbiskupu Minska Tadeuszu Kondrusiewiczu. Nadbiskup, koji je u nekoliko navrata kritizirao represiju tamošnjih vlasti nad prosvjednicima protiv predsjednika Lukašenka, pokušao je u Bjelorusiju ući iz Poljske, ali mu je na granici zapriječen put. I

Nadbiskup je prije toga oštro prosvjedovao nakon što je interventna policija blokirala ulaz u crkvu svetog Šimuna i Helene u centru grada. Prema medijskim izvješćima, nekoliko desetaka prosvjednika pokušalo se sakriti u crkvi nakon što je policija raspršila okupljeno mnoštvo na obližnjem Trgu nezavisnosti. Kondrusiewicz je ranije također molio krunicu pred zatvorom u kojem su zatočeni i navodno mučeni prosvjednici.

Prosvjedi u Bjelorusiji počeli su nakon kontroverznih predsjedničkih izbora provedenih početkom kolovoza na kojima je pobijedio Aleksandar Lukašenko, koji je na čelu Bjelorusije već 26 godina. Europska unija objavila je kako ne priznaje rezultate izbora u Bjelorusiji te da će nametnuti sankcije pojedincima odgovornim za “nasilje, represiju i izbornu prijevaru”.