Obama

Katolici su u Sjedinjenim Američkim Državama podigli pravni postupak za obranu vjerske slobode protiv dijela zdravstvene reforme predsjednika Baracka Obame. Više od četrdeset organizacija i katoličkih ustanova, među njima i nadbiskupija New York, podnijeli su tužbu Saveznom sudu protiv stupanja na snagu zakona koji im nalaže jamčenje vlastitim pacijentima kontracepcijskih pripravaka i pobačaja.

Katolici su odavno pokrenuli oštru političku i etičku borbu za obranu vjerske slobode i slobode savjesti, a 21. svibnja su 43 katoličke ustanove: biskupije, škole, bolnice i karitativne ustanove i organizacije, podigle tužbu protiv Vlade da se spriječi stupanje na snagu zakona koji bi ih obvezao da svojim djelatnicima plaćaju pobačaje, sterilizaciju i kontracepcijske pripravke. Promicatelji pravne radnje ističu da njihovo opiranje zakonu nije nametanje vlastitog vjerovanja laičkom društvu, nego se ima tumačiti kao borba protiv ograničavanja vjerske slobode.

Već je kardinal Dolan, u dugom pismu američkim biskupima, pozvao biskupe na jedinstvo pred nepamćenim napadom Odjela za zdravstvo na vjersku slobodu. Nije ovo samo katolička borba, jer je u pitanju i sloboda savjesti – istaknuo je kardinal Dolan. I američki su biskupi već davno upozoravali da bi postupajući tako Savezna vlada primorala Crkvu, vjernike i njezine ustanove da djeluju protiv vlastitih načela. (rv/bitno.net)