Nakon što je američka savezna država New York donijela zakon koji abortus definira kao “temeljno pravo” i legalizira mogući abortus sve do devetog mjeseca trudnoće, sve su glasniji zahtjevi vjernika prema biskupima da ekskomuniciraju Andrewa Cuoma, guvernera koji je potpisao zakon i koji se deklarira kao katolik.

O sramotnome zakonu o abortusu, jednom od najpermisivnijih na svijetu, već smo pisali OVDJE.

“Ako doista vjerujemo u ono što govorimo o nebu, paklu i dostojanstvu nerođenih, kardinal Timothy Dolan bi trebao, nakon što iscrpi sve druge mjere, ekskomunicirati Andrewa Cuoma”, napisao je urednik uglednog katoličkog časopisa The First Things Matthew Schmitz na društvenim mrežama i dobio nekoliko stotina lajkova.

Njegov status prenijela je stranica LifeSiteNews, kao i statuse nekih drugih uglednih američkih katoličkih intelektualaca koji traže kaznu za Cuoma. Među njima je i Thomas Peters iz udruge Catholic Vote koji je napisao:

“Ako će i nakon ovoga Cuomo ostati ‘katolik na dobrom glasu’, onda će svjedočanstvo Crkve za život izgubiti svaku snagu a američki biskupi će odustati od svoje odgovornosti koje imaju kao pastiri duša.”

Blog Patheos objavio je tekst đakona Grega Candre u kojem ovaj problematizira pitanje ekskomunikacije za Cuoma zbog njegove potpore zakonu koji će odnijeti na tisuće i tisuće života nerođene djece.

Candra je citirao tekst uglednog kanonskog stručnjaka Eda Petersa koji je ovaj objavio prije nekoliko godina i u kojem se dohvatio teme kanonskih kazni za katolike iz Demokratske stranke koji podržavaju pobačaj.

Peters je napisao kako u ovakvim slučajevima ne može na snagu nastupiti automatska kazna ekskomunikacije (latae sententiae) jer, pojednostavljeno rečeno, kanonska definicija predviđa da takva kazna nastupa kada je u pitanju konkretan slučaj pobačaja, a to u takvim situacijama nije moguće.

Peters, međutim, nastavlja kako su prije ekskomunikacije moguće druge kanonske mjere, poput uskraćivanja pričesti političaru koji svojim djelovanjem podržava zakon koji za posljedicu ima smrtni grijeh. To je, nastavlja Peters, predviđeno kanonom 915.

Ovome dodajmo kako pojedini kanonski stručnjaci naglašavaju da automatska ekskomunikacija nije moguća, ali ona neautomatska koja se izriče zbog neke situacije – jeste.

Podsjetimo, situacija slična ovoj događala se prije par godina u Poljskoj. Tada su poljski biskupi upozorili vjernike političare koji su podržali zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji da su time počinili teški grijeh, te da se prije nego pristupe pričesti trebaju ispovjediti i iskreno i javno pokajati zbog toga (više o tome pročitajte OVDJE).

Imajući u vidu kako nas u Hrvatskoj, po svemu sudeći, čekaju situacije slične ovoj kada političari koji se deklariraju katolicima podržavaju legalan pobačaj, dobro je imati u vidu crkveno iskustvo u Poljskoj i u Sjedinjenim Državama.

Goran Andrijanić | Bitno.net