Collage, sveta katarina tekakwitha

Katolički vjernici u SAD-u organizirali su se kako bi vratili relikviju sv. Katarine Tekakwithe, prve američke Indijanke proglašene sveticom, u vlasništvo Crkve, te prikupljaju novac kako bi je otkupili od čovjeka u čijem je vlasništvu sada, prenijela je Catholic News Agency.

Bill Jacobs, predsjednik društva posvećenog očuvanju sjećanja na indijansku sveticu, rekao je kako je pokrenuo akciju “crowdsourcinga” – internetskog prikupljanja sredstava u neku svrhu, ovaj put u svrhu vraćanja relikvija svetice Crkvi. Njegovo društvo bilo je upozoreno na to kako je netko na internetu oglasio prodaju relikvijara u kojem se nalaze relikvije svetica. Nakon što je stupio u kontakt s vlasnikom saznao je kako je riječ, vjerojatno, o relikviji prvoga stupnja, odnosno o dijelu kosti indijanske svetice. Vlasnik je do relikvijara došao nakon što je neki red napuštao svoj samostan te je dio imovine samostana završio na aukciji. Osim relikvijara, u posjedu je dokumenata u kojem nadležni biskupi potvrđuju autentičnost relikvije. Jacobs je dokumente provjerio i rekao kako se imena biskupa poklapaju s navedenom godinom dokumenta.

Jacobs je rekao kako mu je ideja da će relikvija opet ići na internetsku aukciju bila nepojmljiva. Nagovorio je vlasnika da mu proda relikviju i ovaj je pristao da ne profitira na njoj nego da mu se da novac koji je dao za njezinu kupnju. Riječ je o iznosu od 3675 dolara.

Kanonski zakon zabranjuje kupnju ili prodaju relikvija, a može ih se prebacivati samo uz posebnu dozvolu Svete Stolice. Jeannine Marino, pomoćnica voditelja Tajništva za evangelizaciju i katehezu pri Američkoj biskupskoj konferenciji, komentirala je ovaj slučaj i rekla kako kanon “zabranjuje kupnju i prodaju relikvija, ali ne govori ništa o relikvijarima”. Kako god, ona smatra da Vatikan zasigurno neće imati ništa protiv ove akcije, ali da će sigurno provjeriti dokumente koji tvrde kako je relikvija autentična prije nego što tu relikviju izlože javnosti.

Sveta Katarina Tekakwitha kanonizirana je 2012. Katarina, čiji je otac bio Irokez, poganin, a majka kršćanka iz plemena Algonkina, rođena je godine 1656. u današnjem Albanyju. Kao dijete preživjela je epidemiju velikih boginja koje su joj unakazile lice i oštetile vid, zbog čega je bila odbačena od svojega naroda. Osim toga, rođak kod kojega je živjela nakon preminuća roditelja, nije podnosio njezino obraćenje na kršćanstvo; zbog toga se ona povlači u veliku hladnoću Kanade i uranja u život duboke molitve. Bolest joj je oslabila zdravlje, te je Katarina Tekakwitha preminula u dobi od samo 24 godine. Istog trena nestali su ožiljci s njezina lica.

O prikupljanju sredstava za povratak relikvije Crkvi više možete saznati OVDJE.

G. An. | Bitno.net