Da bi razvoj bio uistinu stvarno ljudski, sam gospodarski rast nije dovoljan: potrebite su i duhovne vrjednote – ustvrdio je to kardinal Peter Turkson, predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir, u svom govoru na zasjedanju Biskupske konferencije Indije, izvješćuje agencija AsiaNews.

Turkson

Tema zasjedanja, koje se održava u Bangaloreu od 1. do 8. veljače, je „Uloga Crkve za bolju Indiju“. Iako je Indija postala četvrta ekonomska sila svijeta, naglasio je Kardinal, zemlja mora prevaliti još dugi hod. Statistike ljudskog razvoja pokazuju da samo 25 % stanovništva ima koristi od ovog razvoja, dok preostalih 75 % stanovništva i dalje živi sa 2 rupija dnevno.

Predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir upozorava da postoji nezadovoljstvo među stanovništvom. Različiti su razlozi nezadovoljstva, a među njima je neispunjavanje obećanja ravnopravnosti i pravde indijskih država za sve slojeve društva. U tom kontekstu, prema kardinalu Turksonu, treba ispitati i ulogu Crkve u poboljšanju Indije jer duhovna bolest generira nejednakosti i nepravde.

Stoga, treba biti primijenjeno kršćansko viđenje koje stavlja čovjeka u središte. Samo se tako društvo može cjelokupno razvijati. Držati se kršćanskih vrjednota služenja i ljubavi prema bližnjemu je put koji treba slijediti za društveni razvoj Indije – rekao je Kardinal.

Završavajući svoj govor, predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir ustvrdio je da treba iznaći nove načine za izgrađivanje kraljevstva Božjega u Indiji.

Za Bitno.net priredio: Marijo Udina