Umirovljeni nadbiskup krakovski i dugogodišnji tajnik sv. Ivana Pavla II. kardinal Stanisław Dziwisz rekao je kako poljski papa nikada nije prihvatio postojanje pedofilije u Katoličkoj Crkvi i kako je uvijek inzistirao na oštrim kaznama protiv počinitelja.

Kardinal je to rekao na tiskovnoj konferenciji održanoj povodom predstavljanja knjige “Literarna i kazališna djela” Karola Wojtyłe, na kojoj su ga novinari pitali i o slučaju Marciala Maciela Degolada, utemeljitelja Kristovih legionara koji je bio 2006. osuđen zbog brojnih seksualnih zločina. Pojedine analize optuživale su Ivana Pavla II. da nije adekvatno reagirao na optužbe protiv toga svećenika kada je doznao za njih.

Dziwisz je odgovorio kako su te tvrdnje potpuno lažne te da je sv. Ivan Pavao II. odmah reagirao kada je doznao za pouzdane optužbe protiv Maciela, a to je bilo u prosincu 2004.

Njegov novi istup o tome uslijedio je nakon što je kardinal prošli tjedan objavio priopćenje u kojem je branio sv. Ivana Pavla II. od optužbi da nije dovoljno odlučno reagirao na optužbe za pedofiliju u redovima Crkve.

U tome priopćenju umirovljeni nadbiskup Krakova podsjeća da je papa Ivan Pavao II. od  samoga početka krize sa seksualnim zlostavljanjima u SAD-u pratio situaciju i prepustio je mjesnim biskupima. Kada je, međutim, uvidio da se biskupi s krizom ne mogu nositi, objavio je indult 1994. za Crkvu u SAD-u, a dvije godine kasnije za Irsku kojima je započeo politiku „nulte tolerancije“ prema seksualnim prijestupima.

„Papa je bio šokiran razmjerima krize. Nije želio tolerirati pedofiliju i objavio joj je rat“, napisao je Dziwisz.

Kardinal je podsjetio i kako se Papa susreo s američkim kardinalima 2002., nakon što je Boston Globe objavio veliku priču o seksualnim zlostavljanjima u toj nadbiskupiji, te kako im je prezentirao analizu krize.

„Zahvaljujući jasnim pravilima koje je tada promovirao Papa, razina zločina se smanjila. Do danas je ta analiza polazišna točka za svakoga tko se želi boriti protiv seksualnog zlostavljanja maloljetnika. Dijagnozira krizu i pokazuje smjer izlaska iz nje…“, napisao je kardinal.

Dziwisz je ovim priopćenjem reagirao na pojedine napise u poljskim i svjetskim medijima u kojima se sv. Ivana Pavla II. optuživalo za „prikrivanje seksualnih zločina“.

Konkretno, talijanski vatikanisti Andrea Tornielli i Gianni Valente iznijeli su takve optužbe u svojoj nedavno objavljenoj knjizi „Dan suda“. Nema sumnje da je kardinalov odgovor reakcija na njih.

Goran Andrijanić | Bitno.net