Kardinal

Na dvodnevnoj konferenciji Ujedinjenih naroda o održivom razvoju u Rio de Janeiru voditelj izaslanstva Svete Stolice i posebni Papin izaslanik kardinal Pedro Scherer u govoru na skupštini 22. lipnja istaknuo je povijesnu važnost toga skupa te nabrojio neke od gorućih problema čovječanstva poput gladi, siromaštva i nerazvijenosti koji uznemiruju.

U ime Svete Stolice kardinal se založio da države ne gledaju samo svoju korist nego da se okrenu pravednijoj podjeli obilnih dobara napose siromašnijima, kako bi naravna dobra pridonijela ispravnom vrednovanju dostojanstva svake ljudske osobe, poručivši da se ništa ne smije podrediti poštovanju ljudske osobe od začeća do naravne smrti, pa ni održivi razvoj.

Kardinal Scherer istaknuo je osnovno pravo svih na pristup naravnim dobrima poput hrane, odgoja, zdravstvene skrbi. Istodobno je kardinal nabrojio i druga temeljna prava koja valja poštivati da bi opće dobro došlo do izražaja a ne samovolja nekih skupina, pa je istaknuo i pravo na vodu, na odgoj, na stvaranje obitelji što bi imalo koristiti ne samo pojedinim osobama, skupinama i državama nego i cijeloj obitelji čovječanstva. Potrebna je stoga i veća solidarnost i suradnja unutar pojedinih država, ali i među državama na cijelom planetu. Tako će se lakše moći djelovati i na drugim poljima, izgrađujući mir među narodima i uzdižući moralne, kulturne duhovne i vjerske vrednote naspram sve težoj moralnoj degradaciji pojedinih skupina. Tako ćemo novim naraštajima u baštinu moći ostaviti zemlju prikladnu za obitavanje i omogućiti im daljnji rast u humaniziranju svijeta i vlastitih osobnosti, zaključio je kardinal Scherer, prenosi Radio Vatikan. (ika/bitno.net)