Kardinal Gianfranco Ravasi, predsjednik Papinskog vijeća za kulturu, spomenuo se nedavno preminulog američkog rock glazbenika Lou Reeda, stavljajući na svoj Twitter profil stihove jedne od njegovih najpoznatijih pjesama “The Perfect Day”.

Lou Reed, čovjek koji je poznatiji dio svoje karijere počeo u kultnom newyorškom art-rock bandu “The Velvet Underground”, a zatim nastavio sa solo radovima, jedan je od najvažnijih rock autora čiji se utjecaj može čuti i danas u glazbi velikog dijela suvremenih bandova. Na osobnom planu, veći dio svog života borio se s ovisnošću o alkoholu i narkoticima, što je bila borba koju je u zadnjim desetljećima uspio izboriti. Godine 2000. Reed je nastupio u Vatikanu na koncertu koji je Sveta Stolica organizirala povodom Velikog jubileja i čiji je prihod išao za zemlje u razvoju.

Pjesma romantičnog ugođaja The Perfect Day, s legendarnog albuma Transformer iz 1972., također je kontroverzna – dok je neki tumače kao autorovu posvetu njegovoj tadašnjoj djevojci koja će mu uskoro postati žena – Bettye Kronstadt, drugi komentatori tvrde da govori o Reedovoj ovisnosti o heroinu. Jedan stih iz pjesme “you’re gonna reap what you sow”, kritičari su navodili kao Reedovu (koji je inače bio Židov) referencu na Pavlovu poslanicu Galaćanima i dio iz nje: Ne varajte se: Bog se ne da izrugivati! Što tko sije, to će i žeti!

Kako bilo, kardinal Ravasi je sada osjetio potrebu da se spomene Reedova djela i stavio je stih iz pjesme na svoj Twitter, bez ikakvog daljnjeg komentara:

Oh, it’s such a perfect day / I’m glad I spend it with you / Oh, such a perfect day / You just keep me hanging on.

Nekoliko sati kasnije, kardinal je stavio još jedan unos na Twitteru i to onaj točan citat iz Poslanice Galaćanima na koji se Reed referirao u svojoj pjesmi. Ravasijeva poruka je bila jasna – prethodni tweet bio je posveta Reedovoj umjetnosti, ali nikako i njegovom stilu života.

J. I. | Bitno.net