Kardinal Ortega pozvao Kubance na susret s Papom

Papa Benedikt XVI. doći će na Kubu kao „hodočasnik ljubavi“ – istaknuo je havanski nadbiskup kardinal Jaime Ortega, u video poruci koju je 13. ožujka emitirala glavna kubanska televizijska postaja „Cubavisión“.

Ortega

U poruci, koja traje 20-ak minuta, kardinal govori o zauzimanju Svetoga Oca za novu evangelizaciju, te poziva sve vjernike da u velikom broju sudjeluju na susretu s Benediktom XVI., koji će biti na Kubi od 26. do 28. ožujka.

Papa dolazi potvrditi nas u vjeri, dolazi ponovno istaknuti kršćanske vrednote – to je srž video poruke kardinala Ortege, koju je izgovorio bez unaprijed pripremljenoga teksta, a u kojoj je obuhvatio i prošlost – od pohoda Ivana Pavla II. Kubi 1998. godine – i sadašnjost, sve do njegova posljednjega susreta s Benediktom XVI. u Vatikanu, u prigodi Konzistorija održanoga u veljači. Tom ga je prigodom – ispripovijedao je kardinal – Papa srdačno pozdravio, rekavši mu „Vidimo se na Kubi!“ Papa će taj otok pohoditi kao „hodočasnik ljubavi“ – kazao je potom kardinal – također i sa stajališta njegova zauzimanja u obnavljanju vjere u već kristijaniziranim zemljama, ali kojima je potrebna nova evangelizacija. Vjere koja je, primjerice na Kubi, „uspavana“, ali je nazočna u srcu ljudi – primijetio je kardinal Ortega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dajući potom živi prikaz pape Benedikta XVI., kardinal ga je opisao kao „Papu istine“, intelektualca, čovjeka koji je svoj život posvetio teološkom pozivu. A budući da je „tražitelj istine“, Papa želi da i vjernici traže istinu kojoj danas prijeti relativizam, etički laksizam i apsolutizam – napomenuo je kardinal. Ističući pak da Papin pohod ima pastoralno obilježje, u skladu s poslanjem Petrova nasljednika, kardinal je Ortega pozvao sve vjernike da u velikom broju sudjeluju na susretima sa Svetim Ocem, te napomenuo da Papin pohod neće biti sveden na brojčano ili statističko stajalište, i da će ostati utisnut u srce naroda.

Spomenimo još da su kubanske vlasti 13. ožujka otvorile također web stranicu posvećenu Papinu pohodu, na kojoj se može pronaći program zbivanja, aktualni članci i važni podatci za katolički svijet, kao i video o Gradu Vatikanu. Osim toga, posjetitelji te internetske stranice moći će preuzeti audiovizualni materijal o pohodu Ivana Pavla II. toj zemlji. (rv/bitno.net)

Objavljeno: 15. ožujka 2012.

Možda vam se svidi