Dr. Andrea Ambrosi, postulator kauze za proglašenje svetim kardinala Newmana, nije želio iznositi detalje o čudu sve dok Kongregacija, a potom i Papa, ne objavi svoj sud. Poznato je samo kako je riječ o trudnici koja je po zagovoru bl. Newmana čudesno ozdravila od bolesti koja je prijetila njezinu životu, te životu njezina djeteta, te kako su njezini liječnici izjavili da ne mogu dati medicinsko objašnjenje njezina ozdravljenja.

Nadbiskup Birminghama, grada u kojem je Newman proveo najveći dio svojega života i u kojemu je preminuo, s oduševljenjem i velikom radošću dočekao je vijest o mogućoj kanonizaciji.

– Blaženi kardinal Newman ostavio je iza sebe izvanredno bogato duhovno nasljeđe… Velika bi sreća bila vidjeti ga među svecima, te ujedno i veliko ohrabrenje onima koji nadahnuti njegovim životom traže istinu tražeći Krista – kazao je nadbiskup Bernard Longley.

Podsjetimo, papa Benedikt XVI. proglasio je blaženim kardinala Newmana 19. rujna 2010. godine, prigodom svojeg pastoralnog posjeta Velikoj Britaniji.

“Blaženi kardinal Newman je svoj um i svoje intelektualne sposobnosti posvetio hitnim problemima svoga vremena. Njegova razmišljanja o odnosu vjere i razuma, kao i o životnom prostoru religije u civiliziranom društvu te o potrebi prikladnog sveopćeg odgoja utemeljenog na evanđelju, bila su vrlo važna ne samo za viktorijansku Englesku, već i danas mogu prosvijetliti mnoge u raznim krajevima svijeta”, rekao je papa Benedikt XVI. u svojoj propovijedi podsjetivši na važnost  Newmanove borbe protiv nastojanja da se vjeru svede na privatnu i subjektivnu stvarnost, te na važnost povezivanja intelektualne formacije, moralnog ponašanja i vjerske obveze.

Mnogi smatraju kako je kardinal Newman po svojim razmišljanjima bio ispred svoga vremena, te kako će zasigurno biti proglašen i naučiteljem Crkve.

“Bio je čovjek koji je svojim životom i srcem živio apsolutnu poslušnost Božjoj i Kristovoj istini. Bio je u potpunosti vjeran Božjoj Riječi što je u današnjem vremenu relativizma i liberalizma izuzetno važno”, riječi su portsmouthskog biskupa Philipa Egana.

John Henry Newman rođen je 1801. godine u Londonu. Mladost je proživio u anglikanskom okruženju, studirajući najprije pravo, a zatim teologiju. U 23. godini svog života zaređen je za đakona Anglikanske Crkve, gdje najprije službuje u župi sv. Klementa u Oxfordu, a kasnije u crkvi sv. Marije. U 44. godini života polaže katoličku vjeroispovijest i tako postaje najveći i najglasovitiji obraćenik Engleske u 19. stoljeću. Nakon toga, u dobi od 46. godina odlazi u Rim gdje biva zaređen za svećenika. Po povratku u Englesku osniva Oratorij sv. Filipa Nerija, i to najprije u Birminghamu, a zatim i u Londonu.

Na poziv irskih biskupa Newman odlazi u Dublin kao prvi rektor novoosnovanog Katoličkog sveučilišta. U tom razdoblju nastaje i njegova glasovita knjiga konferencija pod naslovom “Ideja o sveučilištu”.

Papa Lav XIII. ga 1879. godine imenuje kardinalom, prepoznavši u njemu prvoborca svoga vlastitog programa, kojim je Crkvu htio pomiriti s kulturom. Časnim slugom Božjim proglašen je 1991. godine, a papa Ivan Pavao II. je u pismu prigodom 200-te obljetnice kardinalova rođenja istaknuo želju za kanonizacijom. U rujnu 2010. papa Benedikt XVI. proglasio ga je blaženim.

Kardinalova djela prevedena na hrvatski jezik možete vidjeti OVDJE, a više o  životu blaženog kardinala Newmana pročitajte NA LINKU!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net