Papa

Krakovski je nadbiskup definirao Ivana Pavla II. kao „Papu u službi Boga i čovjeka koji je odredio fizionomiju današnje Crkve“ i „jednog od najvećih duhovnih vođa današnjice“, javlja portal Vatikan Insider.

Istaknuo je neke najznačajnije trenutke pontifikata i osobnosti pape Wojtyle podsjećajući na poziv „ne bojte se“. Ivan Pavao II.,  rekao je Kardinal, „pomogao je kršćanima cijelog svijeta da se ne boje priznati kršćanima, pripadati Crkvi, naviještati Evanđelje i da se ne boje istine“.

Upoznavši izravno nacizam, a potom i komunizam, budući papa Ivan Pavao II. „je shvatio da sve diktature svoju moć grade na strahu i da najjače oružje protiv svake diktature je oslobađanje od straha preko istine i solidarnosti“.

Govoreći o sadašnjem stanju u Poljskoj, krakovski je nadbiskup ustvrdio da „se u Poljskoj još branimo“. Napadi „ne dolaze od strane komunističke diktature već europske kulture“ i „ postoji opasnost da demokracija postane diktatura“, jer postoje stremljenja koja nameću jednoumlje na području individualnih prava i bioetike“.

Marijo Udina | Bitno.net