Bertone

Sveti Otac provodi ove dane, prije odlaska u Meksiko, u svakodnevnoj molitvi, dotjerivanju govora i velikoj ljubavi prema Gospi Guadalupskoj. Papa Benedikt XVI. polazi na svoje 23. apostolsko putovanje u petak, 29. ožujka, a posjetit će Meksiko i Kubu. Iz toga su razloga sve tjedne obveze Svetoga Oca, uključujući opću audijenciju srijedom, obustavljene. U intervjuu za meksičku televiziju kardinal Tarcisio Bertone, Papin državni tajnik, osvrnuo se na Papino raspoloženje prije polaska za Meksiko.

Odabir je Meksika zacijelo veliki čin Papine ljubavi prema toj velikoj katoličkoj zemlji, koja je u punom razvojnom zamahu, ali ima i velikih problema i golemih izazova, poput nasilja, korupcije i trgovine drogom. Na te izazove imaju odgovoriti svi: vjerske, civilne i društvene ustanove, da se prebrodi krizno razdoblje te da se na istinskim kršćanskim vrijednostima, koje su u naravi meksičkog naroda, nastavi graditi Meksiko. Papa dakle donosi poruku ohrabrenja, naročito mladima da se ne posustane, da ne popuste napastima varljivih obećanja, lakog uspjeha, zarade i karijerizma, nego izgrađuju solidarno i pošteno društvu, u kojem će svatko imati svoje mjesto i biti cijenjen. Papa dakle donosi poruku ljubavi, ohrabrenja i velikog optimizma – istaknuo je kardinal Bertone.

Osvrnuvši se na svoj posjet Meksiku u prigodi Svjetskog dana obitelji, kardinal je rekao da je poznato koliko meksički narod voli Papu. U narodu je čvrsta i postojana vjera. Pred izazovima je i problemima još potrebnija dublja ukorijenjenost u vjeri, potrebna je nebeska pomoć i usrdna molitva, također i prinos svih. Uvjeren sam da Crkva nastoji sa svojim ustanovama još više učvrsti narodnu vjeru – primijetio je kardinal Bertone.

Na upit o odnosima Svete Stolice i Meksika, rekao je da su se odnosi, nakon prošlih napetosti, pozitivno razvijali. Narod je uvijek osjećao Crkvu svojom dušom. Prije dvadeset godina ponovno su uspostavljeni diplomatski odnosi, a to je priznanje društvene važnosti Crkve i Svete Stolice. Vrlo ja važno i s meksičkog motrišta da su odnosi sa Svetom Stolicom čvrsti i plodonosni – kazao je kardinal i dodao:
Uz već spomenutu raspravu o neupitnim i etičkim vrijednostima na kojima se temelji društvo, u Meksiku se raspravlja i o vjerskoj slobodi. Ako bude potvrđeno pravo na vjersku slobodu, onda su zaštićena i druga prava; ako pak poklekne vjerska sloboda, onda se tresu i druga prava, a to nam svjedoči povijesno iskustvo – zaključio je kardinal Bertone.(rv/bitno.net)