Irak

Kaldejski katolički patrijarhat uputio je apel svim ljudima dobre volje ističući važnost postizanja političkoga rješenja iračkoga sukoba, prenosi IKA. U priopćenju upućenom agenciji Asia News, katolički lokalni poglavari potiču sukobljene strane da upotrijebe razum kako bi se uspostavila vlast nacionalnoga jedinstva koja će predstavljati sve građane. Potrebno je političko rješenje za aktualnu krizu koja je velika opasnost za jedinstvo nacije, i zbog koje je sve veća i sve više moguća konkretna opasnost od građanskoga rata – istaknuto je u priopćenju koje prenosi Radio Vatikan.

Kada bi sadašnje stanje potrajalo, ne bi bilo ni pobijeđenih, ni pobjednika, jer bi izgubili svi; prije svega iračko nacionalno jedinstvo, a različite bi etničke skupine zauvijek nestale. Iako se Katolička Crkva u Iraku uvijek protivila eventualnoj podjeli zemlje na tri dijela (na šijitsku, sunitsku i kurdsku državu), koju je prošlih dana najavio kurdski premijer, to je mogućnost koja postaje sve konkretnija.

Kaldejski patrijarhat u svojemu apelu potom upozorava da inozemne snage – kako piše u priopćenju – nastoje zadovoljiti samo vlastite interese, a ne interese naše zemlje. U ovom kritičnom razdoblju svi imaju biti potaknuti slušati glas razuma – napominju katolički vođe – ako nastavimo težiti samo vlastitim interesima, ostat ćemo podijeljeni, a ako politika pogriješi, bit će izgubljena i pravâ naroda. Kaldejski katolički poglavari stoga pozivaju na veće pouzdanje u političare koji pak imaju slušati glas razuma i promicati dijalog, kako bi se u kratkom roku uspostavila pouzdana vlada nacionalnoga jedinstva, koju će poštovati svi Iračani.

IKA