Pelješki most koji od sinoć povezuje dva dijela Hrvatske nije samo građevinski objekt nego i simbol zajedništva i cjelovitosti naše domovine, baš kao što je to i krunica koju su inženjeri Ivica Granić i Franko Berović ugradili u jedan od stupova.

“Poruka ovog našeg poteza bila je da jednog dana kada se ovoga sjetimo možemo reći svojoj djeci da smo tako nešto učinili i da im možemo reći da su te male sitnice važne kao i ljudi oko nas, ali posebno i Božja prisutnost u svemu što mi jesmo i što mi radimo”, rekao je inženjer Ivica Granić za Hrvatski katolički radio koncem siječnja kada je na svojem Facebook profilu podijelio fotografiju krunice ugrađene u most.

Šest mjeseci nakon, kada je most napokon pušten u promet, Granić se u razgovoru za N1 ponovno osvrnuo na taj svoj potez kazavši: “Primijetili smo da nitko nije bio na blagoslovu i odlučili smo ostaviti trag u konstrukciji”, rekao je te dodao: “Ipak smo mi Hrvati i katolici, a krunica je ostavila svoj trag između betona i čelika”.

Otkrio je i kako su njihovi kolege iz Kine znali što su hrvatski inženjeri učinili.

“Rekli smo im da to ne diraju i oni su rekli u redu. Prošlo je bez ikakvih negativnosti i sve je super prošlo”, ispričao je.

Krunica koja je ugrađena u most se popularno zove „Domovinska krunica“ jer na sebi ima križ kneza Branimira te crvena i bijela zrnca koja se izmjenjuju kao na šahovnici Hrvatskog grba. Uz to, na njoj se nalaze i Gospine slike iz svih većih marijanskih svetišta u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

Zanimljivost Pelješkog mosta su i dva Stepinčeva anđela koja stoje na oba kraja mosta kao njegovi zaštitnici. Kod jednoga od njih zapisane su slavne riječi hrvatskog blaženika „Kad vam oduzmu sve, ostaju vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu i tada ćete biti najjači.“

Granić je u razgovoru za Jutarnji list otkrio kako su mu anđeli posebno dragi, ali i da nije planirao da priča o postavljenoj krunici izađe u javnost. „Anđeli su mi posebno dragi. Domovinsku krunicu doživio sam zbilja kao nešto osobno, nije mi bio cilj nikakva promocija, ali sve je završilo u javnosti. Odgojen sam u duhu vjere i u svemu onome što živimo i radimo vidim Božji prst“, kazao je.

Inače, Granić je skupa s kolegama inženjerima za svoj rad dobio prestižnu nagradu Kolos koju Hrvatska komora građevinskih inženjera dodjeljuje za iznimna postignuća u građevinskoj struci.