Sudan

Krajevna je Crkva proteklih stotinu godina doživjela brojne progone i mučeništva. Danas pak godinu dana nakon proglašenja neovisnosti od Karthouma, država ulazi u razdoblje stabilnosti i mira – izjavio je msgr. Hiiboro Kussala, biskup Tombure, pokrajine koja je u prošlosti bila poprište žestokih napada na kršćane.

Neovisnost je dar Božji nama, jer smo u prošlosti proživjeli mnoge patnje, a sada gotovo živimo u miru premda ima još neriješenih problema, poput određenja državne granice, a još nisu potpisani svi međudržavni ugovori, mnogi Južnjaci još žive na Sjeveru. Naša vlada neumorno radi da osobama osigura osnovne usluge, vodu, struju, uličnu rasvjetu, škole i bolnice; pred vladom je dakle velika zadaća – ustvrdio je biskup Kussala.

Na upit kako će Južni Sudan slaviti Godinu vjere, rekao je da ove godine obilježavaju 100. obljetnicu evangelizacije. Proteklih stotinu godina kršćani nisu živjeli u miru, ubijani su poradi svoje vjere. Samo je 2009. godine ubijeno sedamnaest osoba, neke su čak u crkvi bile raspete na križ, a neke obješene po stablima. Te će osobe zauvijek ostati u našem sjećanju. Naš narod ima čvrstu vjeru, a neprestano raste broj vjernika i redovnika. U Južnom Sudanu imamo veliki broj sjemeništaraca – kazao je biskup.

Na primjedbu da su danas kršćani slobodni, rekao je da se osjeća veća sloboda, iako u nekim krajevima još ima vojnika a po šumama pobunjenika, još uvijek strahujemo, stoga molimo Gospodina da nam pomogne da budemo jaki. U župi smo, gdje se zbio događaj o kojem sam govori, izgradili svetište posvećeno svim ubijenim osobama. Svake godine hodočastimo u to svetište, molimo za naše mučenike, a oni mole za nas, u to sam uvjeren – zaključio je biskup Kussala. (rv/bitno.net)