risen, Joseph Fiennes

Risen‘, film koji opisuje događaje nakon Isusova uskrsnuća iz perspektive nevjernika, prije tjedan dana premijerno je prikazan u Rimu. Tom prilikom glavni glumac Joseph Fiennes, najpoznatiji kao zvijezda ‘Zaljubljenog Shakespeara’, dao je intervju za Catholic News Agency, u kojem je progovorio o filmu, njegovoj poruci, ali i svom susretu s papom Franjom koji ga je rasplakao.

“Film nas upoznaje s činjenicom druge prilike, oprostom, otkupljenjem”, rekao je Fiennes novinarki CNA-a. “Bez obzira na to jeste li vjernik ili ne, smatram kako je iznimno vrijedno moći razumjeti veličinu otkupljenja.”

Fiennes, i sam katolik, napomenuo je kako je film ostao dosljedan Svetom pismu, unatoč modernom trendu koji njeguje “revizionistički pristup”.

“(Postoji) ujednačenost između kreativnosti snimanja – (film) je prekrasan, epski, velik film, on je holivudski ‘blockbuster’ u punom smislu – ali istovremeno je vjeran Pismu”, napominje Joseph, čiji je stariji brat, Ralph Fiennes, također poznati glumac. Pritom je nadodao: “… Publika koja će gledati film može biti mješavina ateista, agnostika, uvjerenih vjernika i svatko će moći uživati i ponijeti nešto (iz filma, op.a.). Meni se to čini iznimno rijetkim.”

Joseph Fiennes u filmu glumi Claviusa, rimskog vojnika koji, po zapovijedi Poncija Pilata, treba istražiti što se dogodilo s Isusovim tijelom.

“Vidim Claviusa kao osobu koja je duboko uvjetovana smrću, ubijanjem i ratovanjem. Tijekom serije ispitivanja stavljen je pred izazov suočavanja sa samim sobom i onim čime je uvjetovan.”

Glumac je prošle srijede, prilikom premijernog prikazivanja filma ‘Risen’ u Rimu, iskoristio priliku kako bi prisustvovao općoj audijenciji pape Franje zajedno sa svojom obitelji. Priznao je kako ga je susret duboko dirnuo napomenuvši kako inače nema priliku sudjelovati na općoj audijenciji, već srijedom najčešće “kupuje pelene” za svoju kćer u supermarketu.

“Htio sam reći – Hej, papa Franjo – ali sam plakao kao malo dijete. To je bio blagoslov za mene i moju obitelj i sve osobe koje su bile dijelom toga”, zaključio je Joseph Fiennes.

Film ‘Risen’ kroz tjedan dana trebao bi se početi prikazivati u američkim kinima. Film je režirao Kevin Reynolds, poznat po filmovima kao što su ‘Vodeni svijet’ i ‘Robin Hood’, a osim Fiennesa još će glumiti Tom Felton (Harry Potter), Peter Firth (Pearl Harbor) i Cliff Curtis (Dan obuke).

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Tino Krvavica, Catholic News Agency | Bitno.net