Kako prenosi agencija Sir, patrijarh je u propovijedi potaknuo sve da ne podliježu zlu, već da odgovore velikodušnošću i praštanjem. Zlo nije nepoznata sila. Ono se krije u ljudskoj slobodi, uvijek ima lice i ime, a to su muškarci i žene koji su ga slobodno odabrali, a koje mi poznajemo. A ako idemo tražiti njegove najskrovitije sastavnice, zlo je, u konačnici, tragično opiranje zahtjevima ljubavi. Iz ljubavi se, naprotiv, rađa moralno dobro koje je uvijek usmjereno na ljubav – objasnio je patrijarh.

Patrijarh se osvrnuo na Svetu godinu milosrđa koja nam – kako je rekao – nalaže da se sve više i na odgovoran način zauzimamo da život osoba i naroda bude poštovan i promican. Mi moramo snažno osuđivati društvena i politička zla koja pritišću svijet – istaknuo je patrijarh.

Osvrnuo se na stanje u Iraku i Siriji, te na opasno stanje u Svetoj zemlji, gdje – kako je rekao – još nisu uspjeli uspostaviti, u istini i pravdi, uzajamno razumijevanje. Govoreći pak o terorizmu rekao je kako se čini da terorizam cijeli svijet gura prema budućnosti straha i tjeskobe. Istina je, mi se bojimo, svijet se boji, a atomske bombe koje gomilamo ne služe ničemu – zaključio je patrijarh potičući sve na „molitvu za političke čelnike“ te da svoje radosti i tegobe „dijele sa svim stanovnicima ove zemlje“.

Dodajmo kako je početkom nove godine na snagu stupio i Opći ugovor između Svete Stolice i Države Palestine, koji je potpisan 26. lipnja 2015. godine. Ugovor, koji se sastoji od uvoda i 32 članka, tiče se bitnih vidika života i djelatnosti Crkve u Palestini te ponovno ističe podršku za pregovore i mirno rješenje sukoba na tom području.

Radio Vatikan|Bitno.net