jeremy irons abortus

Poznati britanski glumac Jeremy Irons izjavio je u razgovoru za liberalni Guardian kako je “Katolička Crkva u pravu kada govori da je abortus grijeh” i tako izazvao ogorčene reakcije feministkinja koje su ga osule uvredama.

Irons, jedan od najcjenjenijih i najnagrađivanijih glumaca svoje generacije koji je ostvario čitav niz dojmljivih uloga (spomenimo onu u filmu Rolanda Joffea ‘Misija’) već je izvježban u “politički nekorektnim” izjavama kojima iritira lijevo-liberalni establišment. Prije tri godine napao je ideju gay “brakova”, te izjavio kako bi ona mogla dovesti do toga da “otac ženi sina kako bi izbjegao porez”.

Sada je u novom razgovoru opet progovorio o stvarima o kojima drugi izbjegavaju govoriti. Posebice na ovaj način.

“Naše društvo temelji se na kršćanskoj strukturi. Ako maknemo te religijske temelje, sve je dopušteno, što će postati grozno i uvući će nas u nevolju”, rekao je.

“Uzmimo primjer abortusa”, rekao je i nastavio:

“Vjerujem da žena ima pravo na izbor, ali također mislim – Crkva je u pravu kada kaže da je abortus grijeh. Jer grijeh je nešto što nam može nauditi. Laž nas može povrijediti. Abortus može povrijediti ženu – to je težak stres za nju, psihički, a ponekad i fizički. Ali čini se da to ponekad potiskujemo. Na neki način treba reći, Bogu hvala na Katoličkoj Crkvi koja abortus ne prihvaća, jer da nema nje nitko drugi ne bi rekao kako je abortus grijeh.”

Irons, dakle, nije nikakav pro-life aktivist, niti je za zabranu abortusa (uobičajena retorika o ‘pravu na izbor’), ali njegove izjave doista su odmak od onih na koje smo navikli od zvijezda industrije zabave u kojoj svi uniformirano podržavaju abortus. Primjer za to je skandal izbio oko Planned Parenthooda kada je otkriveno da djelatnici te organizacije koja vodi klinike za abortus diljem SAD-a prodaju dijelova tijela abortiranih beba. Većina filmskih zvijezda tada je progovorila u zaštitu Planned Parenthooda.

Očekivano, Ironsova izjava opisana je kao “moronska”, a on je proglašen “glupanom” i opisan sličnim epitetima.

Goran Andrijanić | Bitno.net