Takayama Ukon rođen je 1552. u Japanu, u vrijeme kad su isusovački misionari tek počeli dolaziti u tu zemlju. Kad je Takayama imao 12 godina, njegov se otac obratio na katolicizam i dao krstiti svojega sina s kršćanskim imenom „Justo“.

Kako prenosi Catholic News Agency, budući da je Takayama u Japanu bio daimyo (odnosno moćni feudalni vladar, iznad kojeg je bio samo šogun), imao je mnoge povlastice, poput posjedovanja velikog imanja i mogućnosti podizanja vojske. Kao katolik, Takayama je koristio svoju moć da bi podržao i zaštitio misionare u Japanu, omogućujući tako obraćenje na tisuća svojih sunarodnjaka.

Kad je započeo progon kršćana pod japanskim kancelarom Toyotomijem Hideyoshijem 1587. godine, mnogi su novobraćeni katolici otpali od svoje vjere. Međutim Takayama i njegov otac, umjesto da se odreknu katolicizma, odlučili su napustiti svoje ugledno mjesto u društvu, izabirući siromaštvo i izgon. Premda su ga mnogi prijatelji pokušali nagovoriti da zaniječe Krista, Takayama je ostao postojan u svojoj vjeri.

Takayama se nije htio boriti protiv drugih kršćana te je zbog toga živio u siromaštvu. Nakon 10 godina, kancelar Hideyoshi je postao još žešći u progonima kršćana te je dao razapeti 26 katolika, a 1614. je kršćanstvo u Japanu u potpunosti bilo zabranjeno. Takayama je stoga s 300 drugih katolika bio primoran u izgnanstvo na Filipine. Međutim, nedugo nakon što je tamo stigao, umro je od posljedica zlostavljanja u svojoj domovini.

Japanska biskupska konferencija predala je 2013. godine dugi dokument za beatifikaciju tog katoličkog samuraja, a jučer je njegova kauza napravila korak naprijed s odobrenjem dekreta o njegovom mučeništvu. Budući da je Takayama umro u egzilu od posljedica zlostavljanja, u postupku za proglašenje blaženim ga se vodi kao mučenika – objasnio je p. Anton Witwer, glavni postulator Družbe Isusove.

Njegov život primjer je velike vjernosti kršćanskome zvanju, ustrajući unatoč svim teškoćama – rekao je p. Witwer. Takayamin dekret jedan je od 10 odobrenih ovoga petka, koji uključuju blaženike Stanislausa od Isusa, Josea Gabriela del Rosario Brochera i Josea Luisa Sanceza del Ria. Osim toga, odobreni su dekreti o herojskim krepostima za Francesca Maria Greca, Elisabettu Sanna, Engelmara Unzeitiga, Genara Fuyeu Castanona, Arsenija da Trigola i Mariju Luisu od Presvetoga Sakramenta.

Radio Vatikan | Bitno.net