On se zove Jacob Rees-Mogg, mnogi u njemu vide novog šefa britanske Konzervativne stranke koja – unatoč tome što je na vlasti – prolazi kroz krizu, a trenutačno je na žestokom udaru lijevo-liberalnih medija jer je u televizijskom nastupu jasno poručio da se kao katolik protivi gay ‘brakovima’ i abortusu.

Rees-Mogg trenutačno je torijevski zastupnik u britanskom parlamentu, a u nekoliko zadnjih mjeseci mediji su ga promovirali kao novog mogućeg šefa Konzervativne stranke koja je na zadnjim izborima doživjela ‘pirovu pobjedu’, odnosno zadržala vlast, ali izgubila veliki broj zastupnika.

Sada je Rees-Mogg gostovao u popularnoj emisiji komercijalne televizije ITV “Dobro jutro, Britanijo”, a nakon par pitanja o svojoj političkoj budućnosti (izjavio je kako nema aspiracija na mjesto šefa stranke), razgovor je prešao na političko-religijske teme.

“Kakvo je vaše mišljenje o istospolnim brakovima? Podržavate li ih?” bio je upitan torijevac.

“Ja sam katolik i ozbiljno shvaćam nauk Katoličke Crkve i u potpunosti ga podržavam”, odgovorio je, a potom ponavljao svoju potporu katoličkom nauku kada su ga tražili da osudi istospolne ‘brakove’. On to nije izrijekom učinio, ali je iz njegova odgovora bilo jasno što o tim ‘brakovima’ misli:

“Brak je sakrament i kao takav nije u nadležnosti države nego Crkve”, rekao je.

Potom je bio upitan za abortus i svoje stajalište o njemu.

“Potpuno sam protiv abortusa. Život počinje začećem”, odgovorio je Rees-Mogg.

“Protiv ste abortusa u svim okolnostima?”

“Da”, odgovorio je političar i ponovio svoj odgovor kada su ga upitali je li i protiv abortusa u slučajevima silovanja ili incesta.

“Abortus je etički neobranjiv”, rekao je.

Ono što je uslijedilo idućih dana bili su medijski napadi na njega, pri čemu su neki od njih potvrdili pojedine teze po kojima su katoličanstvo i političari koji ga zastupaju postali potpuno nepoželjni na političkoj i društvenoj sceni Velike Britanije. Tako je u Guardianu objavljena kolumna u kojoj je jasno poručeno da stajališta poput onih Rees-Mogga “ne smiju imati mjesta u javnom prostoru”. Jedan od komentara njegova je stajališta opisao kao “na granici s fašizmom”.

Naposljetku su i engleski biskupi morali reagirati na ovaj val napada na političara.

“Mislim da svi trebamo biti zahvalni za političare s integritetom kakav je Jacob Rees-Mogg koji je bez straha progovorio o svojim kršćanskim uvjerenjima, onakvima na kojima je naše društvo izgrađeno”, rekao je biskup Shrewsbury Mark Davies i dodao:

“Ako je političar koji prihvaća ideju svetosti ljudskog života i identiteta braka ocijenjen kao nešto posebno, onda to govori sve o ekstremizmu u koji nas vode oni koji određuju javni diskurs.”

Kako su primijetili neki konzervativni komentatori, istup političara sigurno ima neke manjkavosti (recimo, njegova tvrdnja da je brak “samo” sakrament, a ne i društvena institucija koju treba promicati iz razloga naravnoga zakona), ali nitko mu ne osporava političku, pa i ljudsku hrabrost koja je potrebna za ovakav istup u zemlji kojom dominira potpuno drugačiji diskurs.

Neki komentatori sada situaciju uspoređuju s onom u kojoj se našao Tim Farron, donedavni čelnik Liberalnih demokrata, koji je zbog svoga kršćanstva morao dati ostavku na mjesto šefa stranke te predviđaju konzervativcu sličan politički pad. Međutim, drugi odgovaraju kako je situacija neusporediva te kako su liberali jedno, a konzervativci nešto sasvim drugo.

Pojedini komentatori, pak, ukazuju i na to kako je Jacob Rees-Mogg napravio politički jako mudar potez. Svoja stajališta, od kojih očito nema nakanu odustati, jasno je prezentirao već sada, na početku svoje ozbiljnije političke karijere, kako bi svojim kritičarima izbio adute iz ruku za kasnije.

Kako bilo, britanski političar je doista izuzetak na britanskoj političkoj sceni koja i na svom “konzervativnom krilu” obiluje pojedincima koji po mnogim važnim etičkim pitanjima ne pokazuju nikakvu razliku od svojih kolega s lijeve ili liberalne scene.

Videozapis najzanimljivijih trenutaka Rees-Moggova nastupa možete vidjeti OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net