Dvojica engleskih biskupa kritizirali su britansku medijsku kuću BBC i optužili je za “netolerantnost” zbog nedavnog razgovora s konzervativnim političarom Jacobom Rees-Moggom u kojem je aludirano da on ne može obnašati važne političke dužnosti zbog svojih katoličkih uvjerenja.

Jacob Rees-Mogg, politička zvijezda u usponu Konzervativne stranke, gostovao je u političkoj emisiji BBC-a The Daily Politics. Voditeljica Jo Coburn upitala ga je kakvo je njegovo mišljenje o njegovoj stranačkoj kolegici Ruth Davidson, predsjednici Škotskih konzervativaca.

“Ona je lezbijka koja je zaručena i čeka dijete. Imate li problem s time?” upitala je voditeljica političara.

“Ne, nemam. To je njezin privatni život i mislim da je prekrasno da čeka dijete. Znam kako je to divno jer sam otac šestoro djece”, odgovorio je Rees-Mogg.

“Ali, ne biste podržali njezin brak, zar ne?” rekla je voditeljica.

“To je pitanje sakramentalnosti braka. Sakrament braka definira Crkva, a ne država i on je dostupan muškarcu i ženi i to je nauk Crkve koji prihvaćam”, rekao je torijevac.

Nakon toga je voditeljica nastavila razvijati teoriju po kojoj bi njegova katolička stajališta mogla biti “problem za mnoge, posebice ako kani obnašati važne dužnosti”. Novinarka je aludirala na činjenicu da Rees-Mogga navode kao jednog od glavnih kandidata za novog čelnika Konzervativne stranke.

“Vjerujete li vi u vjersku toleranciju?” pitao je političar, a nakon što je voditeljica rekla da “vjeruje”, on je nastavio:

“Zašto onda napadate ova stajališta Katoličke Crkve? Implicirate da ne mogu imati katolička uvjerenja i biti političar…”

Nakon što je novinarka rekla kako “postoje ljudi koji mogu imati problema” s katoličkim uvjerenjima političara, Rees-Mogg je odgovorio:

“Znači, tolerancija postoji samo do određene točke i kažete kako ne treba tolerirati učenje Katoličke Crkve… Zar to nije vjerska nesnošljivost?… Čin toleriranja sastoji se u tome da tolerirate i stvari s kojima se ne slažete, ne samo one s kojima se slažete. Problem s liberalnom tolerancijom jest da tolerira samo one stvari koje joj se sviđaju”, rekao je konzervativni političar, nakon čega ga je novinarka nastavila pitati o njegovu odnosu prema abortusu i istospolnim brakovima, a ovaj je potvrdio kako slijedi katolički nauk u tim pitanjima.

Biskup Shrewsburyja Mark Davies kritizirao je način na koji je vođen razgovor s političarom i rekao kako upućena pitanja “impliciraju da BBC i njegovi novinari vide katoličku vjeru kao nešto što izlazi izvan okvira javne tolerancije”.

“Teško je ovaj odnos prema katoličanstvu shvatiti drugačije nego kao novu vjersku nesnošljivost”, rekao je biskup Davies za The Catholic Herald.

Za isti portal izjavu je dao i biskup Paisleyja John Keenan. On je rekao kako je pitanje novinarke sugeriralo da “biti prakticirajući katolik može predstavljati prepreku za obnašanje važne političke dužnosti”.

“Ukratko, katolik poput Rees-Mogga ne može biti premijer je to nije danas dovoljno britanski. Novinarka je ozbiljno sugerirala da katolici koji su protiv abortusa i istospolnih brakova trebaju biti izbačeni iz javne politike”, rekao je Keenan i dodao kako je Rees-Mogg s pravom to opisao kao “sekularističku nesnošljivost”.

Povodom ovih optužbi oglasio se i BBC, te su rekli kako su pitanja njihove novinarke imala za cilj utvrditi postoji li razdor u samoj Konzervativnoj stranci zbog nekih Ress-Moggovih stajališta.

Pogledajte video toga dijela emisije (video je na engleskom jeziku).

https://www.youtube.com/watch?time_continue=142&v=2Ai1OVTLzPI

Goran Andrijanić | Bitno.net