Kongres

Osvrnuvši se na raspravu o obitelji u razgovoru za Radio Vatikan, Salvatore Mazza, dopisnik dnevnika Talijanske biskupske konferencije, rekao je kako se o obitelji raspravljalo s više gledišta, također i o njezinim slabostima, teškim trenucima ali se naročito raspravljalo o obitelji kao o crkvi u malom, te o obitelji kao velikom društvenom bogatstvu jer se u obitelji prenosi vjera, oblikuju mladi, a obitelj jamči budućnost društvu, njegovu stabilnost, jamči njegu osobe i međunaraštajni savez za razvoj svakog društva – istaknuo je Mazza.

Na primjedbu da se govorilo o Euharistiji kao obiteljskoj svezi te o duhovnosti bračnih parova, rekao je kako je vrlo zanimljivo gledati skupine koje se posvećuju obitelji, a može se osjetiti da se obitelj smatra dinamičkom stvarnošću. Zanimljivo je i to da ima skupina koje se posvećuju zaručnicima, njihovoj pripremi za vjenčanje, potom stručne skupine za potporu brakovima u krizi, također i skupina za obiteljsku katehezu – primijetio je Mazza dodajući: Razvidno je da se na brak gleda kao na čimbenik zajedništva s cijelom zajednicom. Tko stupa u brak može se uvijek u kriznim trenucima osloniti na nekoga a to ne shvaća kao zadiranje u nečiju privatnost, mislim da je u tome temeljna razlika i uloga obitelji – ustvrdio je Mazza.

U ponedjeljak se, prvi dan euharistijskog kongresa, mnogo raspravljalo o krizi sakramenata u Europi, a dubliski je nadbiskup Martin govorio o suvremenosti saborske konstitucije o Crkvi u suvremenom svijetu, podsjećajući na obilježavanje 50. obljetnice otvaranja II. vatikanskog sabora. Na njegovo se izlaganje za Radio Vatikan osvrnuo kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga, predsjednik Međunarodnoga Caritasa.

Shvatio sam da nadbiskup Martin ne doživljava obilježavanje saborske obljetnice kao vraćanje unazad, nego je promatra kroz irsku kulturu sa svim promjena posljednjih pedeset godina; ne žali za prošlošću nego optimistički gleda na budućnost sa svim izazovima za novu evangelizaciju jer je predstavio Krista kao živu osobu s kojom se valja susresti – rekao je kardinal Maradiaga. (rv/bitno.net)