VAŽNO! Vatikan je u međuvremenu objavio službeni datum objave izvješća. Više o tome pročitajte OVDJE.

Više američkih katoličkih medija objavilo je kako Vatikan uskoro priprema objavu dugoočekivanog izvješća o kardinalu Theodoru McCarricku.

Osramoćeni američki kardinal bio je možda najvažnija crkvena tema 2018. godine nakon što su se pojavile optužbe da je desetljećima kao svećenik i biskup sudjelovao u seksualnim zlostavljanjima. Sam papa Franjo otpustio ga je u međuvremenu iz kleričkog staleža zbog “seksualnog zlostavljanja pokornika tijekom ispovijedi te grijeha protiv šeste Božje zapovijedi s maloljetnicima i odraslima s otežavajućim čimbenikom zlouporabe moći”.

Prema novim informacijama izvještaj, koji je prvotno bio najavljen u prosincu 2019., trebao bi svjetlo dana ugledati idući(h) tjedan(a). Neki mediji čak navode kako bi datum izlaska mogao biti 10. studenog, a najkasnije do početka godišnjeg zasjedanja američkih katoličkih biskupa koje će se održati 16. i 17. studenog.

Inače, papa Franjo naredio je pokretanje istrage protiv McCarricka još u listopadu 2018. Kao jedan od mogućih razloga zašto je trebalo toliko dugo čekati na izvješće navodi se njegova obimnost.

Zanimljivo je kako je slučaj jučer komentirao i newyorški kardinal Timothy Dolan. U zapisu na svom blogu Dolan se osvrnuo (premda nije potvrdio) na objavu izvješća, istaknuvši kako bi to mogla biti nova “šaka u oko” za Katoličku Crkvu.

“Čekamo objavu tzv. ‘McCarrickovog izvješća’ od strane Svete Stolice, u kojem se detaljno navodi grozna priča nekadašnjeg kardinala. To bi mogla biti još jedna ‘šaka u oko’ za Crkvu. No bolje je da priča izađe u javnost, sa svim svojim odvratnim detaljima, kako bi donijela barem neki mir žrtvama, ali i poslužila kao lekcija kako spriječiti da se nešto slično dogodi u budućnosti”, napisao je Dolan, dodavši kako “možemo zahvaliti papi Franji što je održao obećanje o sastavljanju i objavi ovog izvješća”.

Dodajmo kako je skandal osramoćenog prelata zahvatio i papu Franju. Naime, bivši apostolski nuncij pri SAD-u nadbiskup Carlo Maria Viganò optužio je Svetog Oca, zajedno s drugim pripadnicima klera, da je štitio McCarricka te ga pozvao da podnese ostavku na mjestu papinske službe.

Viganò je u pismu katoličkim medijima istaknuo kako je još papa Benedikt XVI. krajem 2000-ih godina “nametnuo kardinalu McCarricku sankcije” te da je o tome 2013. osobno obavijestio papu Franju. Nadbiskup je dodao kako je Papa njegove informacije ignorirao te čak kardinala učinio svojim “savjetnikom od povjerenja” prije no što je, nakon novih optužbi, američkog prelata stavio pod nove sankcije.

Navodi iz njegovih pisama izazvali su velike rasprave osobito unutar vrha Crkve u SAD-u, kao i javnu prepisku između Viganòa i Vatikana. Papa Franjo odbio je komentirati optužbe.