Vatikan će početkom iduće godine objaviti izvješće povjerenstva koje je istraživalo okolnosti seksualnih zločina koje je počinio (ili je za njih osumnjičen) bivši nadbiskup Washingtona Theodore McCarrick.

Ovo je američkim biskupima okupljenim na plenarnom zasjedanju jučer objavio kardinal Sean O’Malley, nadbiskup Bostona, nakon čega su vijest prenijeli američki mediji.

„Sveta će Stolica svoje izvješće objaviti uskoro, ako ne do Božića, onda odmah na početku iduće godine“, rekao je biskupima kardinal.

O’Malley je tu informaciju objavio nakon što se, zajedno s još nekoliko biskupa, vratio iz posjeta Vatikanu. Tamo je razgovarao i s vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Paolom Parolinom i pri tome spomenuo pitanje izvješća povjerenstva čiji je rad Papa najavio u listopadu 2018.

„Nismo se bojali spomenuti izvješće o McCarricku i inzistirali smo na tome da ono mora odgovoriti na niz postavljenih, vrlo ozbiljnih pitanja“, rekao je.

Podsjetimo.

Povjerenstvo najavljeno u listopadu prošle godine imalo je za cilj proširiti ranija istraživanja o McCarrickovim zločinima s još detaljnijom analizom o okolnostima cijeloga slučaja i načina na koji se on razvijao i to prije svega analizom službenih dokumenata iz arhiva Svete Stolice.

Iako to nikada nije službeno navedeno, jasno je kako je razlog za proširivanje preliminarne istrage započete u nadbiskupiji New Yorka gdje je McCarrick svojedobno služio kao pomoćni biskup i odakle potječu prve ozbiljena optužbe protiv njega, bilo otvoreno pismo nadbiskupa Carla Marije Vigana iz kolovoza 2018. Bivši apostolski nuncij u SAD-u je tada tvrdio kako je papa Franjo svojedobno znao za sankcije i optužbe protiv McCarricka, ali ga je unatoč tome na stanoviti način vratio u život Crkve u Sjedinjenim Državama.

Sada je izvješće koje bi trebalo razjasniti te situacije i optužbe pripremljeno za objavu početkom iduće godine. Američki kardinal je dodao kako mu je pokazan taj dokument koji prevode na talijanski kako bi ga prezentirali Papi.

Državni tajnik Parolin, koji je zadužen za vođenje rada povjerenstva, rekao je O’Malleyju kako je izvješće trebalo biti objavljeno i uoči ovog plenarnog zasjedanja u Baltimoreu, ali je iscrpan rad na dokumentaciji to morao odgoditi.

„Vatikan ima želju biti potpuno transparentan i detaljan, te ponuditi jasan odgovor na sva sporna pitanja, a ne stvoriti nova“, dodao je američki kardinal koji je član i Vijeća kardinala, tijela oformljenog kako bi papi pomoglo u vođenju Crkve.

Papa je Franjo u veljači naredio otpuštanje McCarricka iz kleričkog staleža nakon što je utvrđeno da je kriv za “seksualno zlostavljanje pokornika tijekom ispovijedi, te grijehe protiv šeste Božje zapovijedi s maloljetnicima i odraslima s otežavajućim čimbenikom zlouporabe moći”.

Goran Andrijanić | Bitno.net