Izraelski arheolozi usprotivili su se planovima da se preuredi grob kralja Heroda Velikog (73-4 prije Krista) na Zapadnoj obali. Projekt su podržali uprava parka prirode, židovski doseljenici i izraelsko Ministarstvo turizma, kako izvješćuju dnevne novine “Haaretz”.

Herod

Vodeći arheolozi kritiziraju planiranu rekonstrukciju od plastike, jer to tvrđavu južno od Jeruzalema pretvara u neku vrstu Disneylanda. Neki se boje da će rekonstrukcija ujedno spriječiti znanstvenike u daljnjim istraživanjima.
Voditelj parka prirode Šaul Goldstein odbacio je kritike u novinama. Tvrdi da predložena izgradnja ne ugrožava izvorno arheološko nalazište, te da neće doći ni do narušavanja povijesnih iskopina. Goldstein je predložio i da se opet vodom ispuni bazen ispod utvrde Herodion, tako da posjetitelji mogu bolje doživjeti izvorni sjaj cijelog kompleksa.
Grob biblijskog kralja godine 2007. otkrio je jeruzalemski arheolog Ehud Netzer. Na mjestu grobnice umjesto 25-metara visokog mauzoleja sada niče četiri metra visoki model.(ika/bitno.net)