Crkva

Naša Gospa od Aparecide, zaštitnica Crkve i obiteljī; sveti Sebastijan, vojnik i mučenik vjere; sveti Antun de Santana Galvao, svjedok mira i ljubavi; sveta Terezija iz Lisieuxa, zaštitnica misija, te blaženi Ivan Pavao II., prijatelj mladih – zaštitnici su Svjetskoga dana mladeži koji će se održati u Rio de Janeiru od 23. do 28. srpnja sljedeće godine. Riječ je o muškarcima i ženama koji su i u mladosti znali izabrati najbolji dio života: Isusa Krista. Njihovi nas životi potiču na njegovanje kreposti i na svjedočenje svima da je svetost moguća u stvarnom životu – istaknuo je nadbiskup Rio de Janeira, João Tempesta, koji je i voditelj lokalnoga Organizacijskog odbora Svjetskoga dana mladeži.

U subotu, 26. svibnja, u Westminsterskoj je katedrali, središtu anglikanstva u Londonu, za đakone zaređeno 17 bivših anglikanskih pastora. Svečanost je predvodio biskup kojega je odredio msgr. Keith Newton, odgovoran za Osobni ordinarijat Naše Gospe od Walsinghama koji je 2011. godine pokrenuo papa Benedikt XVI. kako bi anglikancima koji to žele, omogućio ući u puno zajedništvo s Katoličkom crkvom, zadržavajući pritom svoje brojne tradicije i kulturno zaleđe. Sljedećih će dana anglikanski pastori koji su postali katolički đakoni, biti zaređeni za svećenike, što se obično događa u lokalnim biskupijama. Tijekom Velikoga je tjedna ove godine oko 250 bivših anglikanaca primljeno u spomenuti ordinarijat, koji sada ima oko 1200 članova.

Za suočavanje sa starenjem pučanstva potrebno je stručno misionarsko i pastoralno zauzimanje, a tu si je zadaću postavila katolička zajednica u Hong Kongu, u svjetlu podataka s posljednjega popisa stanovništva, iz 2011. godine. Oni, naime, pokazuju da je s 39,6 iz 2006. godine, srednja dob pučanstva porasla na 41,7 godina. Komentirajući te podatke za agenciju Fides, katolički su poglavari istaknuli potrebnu veliku pozornost prema evangelizaciji mladih, te prijenosu vjere u obitelji, uz sudjelovanje u životu Crkve. Pritom su napomenuli da važnu ulogu u tomu imaju katolička škola i župa. (rv/bitno.net)