Jedna od najvažnijih zadaća svakog pontifikata jest naviještanje Božje Riječi, što svakako olakšava poznavanje stranih jezika. Sva trojica posljednjih papa, Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i aktualni papa Franjo, bili su poligloti. Zahvaljujući poznavanju brojnih jezika mogli su komunicirati s vjernicima diljem svijeta, piše Aleteia. Da vidimo, onda, kojim su se sve jezicima služili:

Papa Franjo – 8 jezika

Ovaj rođeni Argentinac odrastao je govoreći španjolski, ali i talijanski, budući da se njegova obitelj doselila iz Italije. Tijekom života još je naučio njemački, francuski, ukrajinski, portugalski i pijemontski jezik (koji se govori u sjevernoj Italiji). Naravno da je govorio i latinski, grčki i hebrejski. Jedini jezik koji Franjo smatra teškim jest engleski (zbog svoje fonetike). Papa je još kao 44-godišnji svećenik osam tjedana živio u Dublinu kako bi s tamošnjim isusovcima usavršio znanje engleskog jezika.

Papa Benedikt XVI. – 6 jezika

Papa emeritus također je lingvist. Porijeklom iz Bavarske, Benediktov materinji jezik jest njemački. Međutim, umirovljeni papa tečno govori engleski, španjolski, talijanski i francuski, a u manjoj mjeri služi se i portugalskim. Kao teolog i pisac također dobro poznaje klasične jezike.

Papa Ivan Pavao II. – nije moguće izbrojati

Pokojni papa Ivan Pavao II. bio je uistinu majstor korištenja stranih jezika. Mogao se sporazumijevati na više jezika, uključujući svoj materinji poljski, kao i portugalski, talijanski, francuski, španjolski, njemački i engleski. Također je savladao latinski jezik te pisanu upotrebu biblijskog hebrejskog. Iako nije tečno govorio, Ivan Pavao II. također je mogao razgovarati na slovačkom, ruskom, ukrajinskom, japanskom i tagalskom. I kao vrhunac, većina nas pamti kako je pokojni Papa, uz malo pripreme, progovarao na brojnim drugim jezicima. Jednom prilikom je nakon svete mise čestitao Uskrs na čak 57 jezika, a onda je sam sebe nadmašio kada je božićnu čestitku izgovorio na čak 62 jezika.

Svaka čast, Papa! Congratulations, Pope! Congratulations, Pope! Congratulations, Pope! Herzlichen Glückwunsch, Papst! Macte, Papa!