Italija

Katolička crkva u Italiji poslala je milijun eura hitne pomoći žrtvama potresa u regiji Emilia Romagna. Sredstva su uzeta iz prihoda koje je Crkva dobila od poreza, priopćila je u četvrtak, 31. svibnja, Talijanska biskupska konferencija (CEI). Sredstva su prije svega poslana biskupijskim Caritasovim uredima u Modeni i Carpiu, koji će upravljati pomaganjem. Osim toga, pomoć za žrtve potresa prikupljat će se u nedjelju, 10. lipnja, u svim talijanskim crkvama.

Među žrtvama potresa je i svećenik, koji je poginuo pokušavajući izvući Gospin kip iz razrušene župne crkve. O sudbini 65-godišnjeg don Ivana Martinija iz Rovereto Sulina Secchia sjeverno od Modene, izvješćuje više talijanskih novina.

Snažni potres oštetio je stotine crkava, od kojih neke i jako. Brojni crkveni tornjevi leže u ruševinama, a u zoni potresa srušena je svaka treća crkva.
Samo u pokrajini Modena prijavljeno je 45 uništenih crkvenih objekata. U pokrajini Mantova bilo je šteta na više od 100 crkava. CEI je u mogućnosti podmiriti tek dio golemih troškova restauracije, izvijestili su talijanski mediji, jer sredstva neće biti dostatna za obnovu toliko crkvenih objekata.

Osobito je teško oštećena jedna od najstarijih franjevačkih crkvi na svijetu, San Francesco u Mirandoli. U crkvi iz 13. stoljeća nalazi se i obiteljska grobnica renesansnog filozofa Giovanni Pico della Mirandola (1463-1494). U središtu grada srušila se druga crkva, koja je već oštećena u prethodnim potresnima. “Nakon potresa 20. svibnja, krov se urušio. Mislili smo da ćemo ga vratiti s vremenom, ali nakon novog potresa u utorak sve je u ruševinama. Uništeno je čak i crkveno zvono, koje je jedno od najvećih u tom području”, rekao je župnik Alex Sessayya.

Posljedica potresa ima čak i u Padovi, koja je stotinjak km udaljena od epicentra. Potres je produbio već postojeće pukotine na kupoli bazilike sv. Antuna, koja je jedno od najpoznatijih i najposjećenijih svetišta u Italiji.

U Italiji je 60 posto svih povijesnih i kulturnih građevina ugroženo potresima, pokazuje istraživanje Ministarstva kulture. Na visoko rizičnim područjima nalazi se više od 150.000 povijesnih građevina.

Od utorka ujutro, sjever Italije pogodio je niz potresa, i to drugi put u devet dana. Do sada je, kako izvješćuje austrijska agencija Kathpress, zabilježeno 17 smrtnih slučajeva i oko 350 ozlijeđenih. Oko 14.000 ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove. (ika/bitno.net)