Ovaj 47-godišnji isusovac, inače ravnatelj afganistanskog ureda Isusovačke službe za izbjeglice, u talibanskom je zatvoru završio u lipnju prošle godine, a oslobođen je zahvaljujući zalaganju indijske vlade i premijera Narendra Modija.

„Razgovarao sam s o. Alexisom Prem Kumarom. Obavijestio sam obitelj o sretnom povratku o. Kumara nakon 8 mjeseci zatočeništva“, objavio je na Twitteru indijski premijer kojemu je o. Alexis izrazio posebnu zahvalnost.

– Imao sam osjećaj da me cijela Indija dočekuje. Zahvaljujem isusovcima i svima koji su radili na mom oslobađanju – rekao je indijski redovnik nakon razgovora s premijerom Modijem.

Svoje oduševljenje nisu skrivali ni članovi njegove obitelji. Nakon što im je premijer osobno javio radosnu vijest, svećenikova sestra Elizabeta ostala je bez riječi.

– Nisam mogla vjerovati kad mi je premijer rekao da je o. Alexis oslobođen – kazala je u razgovoru za CNS.

Radost isusovačke obitelji izrazio je ravnatelj međunarodnog ureda Isusovačke službe za izbjeglice o. Peter Balleis izjavivši kako je nakon osam mjeseci neizvjesnosti konačno uslijedilo olakšanje.

– Ne možete zamisliti kakvo olakšanje osjećamo sada kada znamo da je živ, zdrav i na sigurnom. Svjesni smo neumornih napora na mnogim razinama koji su osigurali njegovo oslobađanje. Zahvalni smo na riječima utjehe, suosjećanju i podršci koju su nam kroz molitvu ukazali nebrojeni prijatelji, uključujući i djecu koja pohađaju školu ispred koje je otet – rekao je o. Balleis.

O. Kumar u Afganistanu je djelovao od 2011. godine, nakon što je premješten sa Šri Lanke gdje je također pomagao izbjeglicama.

Na novinarska pitanja o zatočeništvu o. Kumar je odgovorio:

– Želio bih na neko vrijeme sve zaboraviti. Nisam spreman govoriti o Afganistanu i onome što se ondje dogodilo. Molim vas oprostite mi. Imam mnogo priča, ali mislim da nije vrijeme za podijeliti ih.

Možemo samo nagađati čemu je bio izložen. No, poput pravog isusovca, odmah po povratku stavio se na raspolaganje provincijalu o. Patteryju, s kojim je razgovarao po dolasku u hotel u Delhiju.

– Dobro sam! Spreman sam ići bilo kamo! – rekao je svojem poglavaru, a na pitanje subrata „je li normalno jeo tijekom zatočeništva“ kratko je odgovorio:

– Bilo je teško. Ali zaboravimo to sada. Radujmo se!

Miodrag Vojvodić|Bitno.net