Mediji ponovo vrište: Isus je bio oženjen za Mariju Magadalenu.

Na osnovu jedne nejasne riječi iz fragmenta papirusa nastalog stoljećima nakon Krista, daleko od Palestine, izvlačeći iz konteksta jednu riječ!? Što je još važnije sama Karen King koja je prezentirala taj fragment kazala je da nije moguće na osnovu tog fragmenta utvrditi povijesnu istinu i da se na osnovu njega ne može reći ni je li ili nije bio… te da ovaj papirus NE BACA novo svjetlo na to.

Ali mediji žele čuti što žele. Tako sada na naslovnicama ponovo recikliraju izlizanu izmišljotinu Dana Browna iz romana Da Vincijev kod (koju je on „posudio“ iz knjige Sveta krv, sveti gral) o vezi Isusa i Marije Magdalene, a što je od strane svih ozbiljnih znanstvenika odbačeno kao lažno i nimalo uvjerljivo.

Ako otvorite portale u raznim zemljama možete vidjeti da su katolici ovoj  „novoj vijesti“ pristupili s velikom dozom duhovitosti i humora.

Najbolji primjer takvog pristupa, obogaćenog  lucidnošću, može se pronaći kod našeg isusovca Petra Nodila na njegovom Facebook profilu. Vrijedi ga prenijeti u cijelosti. On komentirajući članak o fragmentu papirusa i Isusovoj navodnoj ženi piše:

Nekada su me ovakvi tekstovi živcirali, danas su mi pomalo simpatični… Slično npr. kao kad objave da je Modrić iz prvih jedanaest istisnuo Ozila i da su Nijemci zabrinuti, a onda se to pokaže za koju uru kao izmišljotina. I nikom ništa. Ili kao leteći tanjuri i ostale bombastične gluposti. Nemoguće je iskorijeniti namjernu i svojevoljnu glupost… Inače, pročitao sam u zadnjih par godina barem dvadesetak članaka, na raznim domaćim i stranim portalima, kako je Isus sigurno bio homić, da je bio zaljubljen u Magdalenu, da nije ni postojao, već da je lik iz bajke, da je pobjegao iz Izraela i nastanio se u Indiji i tamo umro itd. Osebujan lik je taj novinarski Isus: oženjeni homić koji je zaljubljen u Magdalenu, a koji u isto vrijeme uopće ne postoji, ali je, taj nepostojeći homić, ipak uspio pobjeći u Indiju, tamo imati djecu i umrijeti… :-)

Predlažem novu verziju: Isus je bio vanzemaljac, jer o Isusu kao vanzemaljcu su napisane samo tri-četiri knjige i snimljena samo dva dokumentarca, pa se može reći da je to potpuno nova tema :)

Eto toliko od Nodila i toliko od nas o ovome. I više nego dovoljno je.

Na koncu preporučamo dvije knjige koje sustavno raskrinkavaju izmišljotine Dana Browna kao i ostale povijesne zablude:

Legende mitovi, laži http://verbum.hr/knjige/legende-mitovi-lazi-3735/

Dekodirani Da Vincijev kod  http://verbum.hr/knjige/dekodirani-da-vincijev-kod-142/

K. S |  Bitno.net