Svetišta puna, crkve prazne – proizlazi to iz nekih istraživanja koja s jedne strane ističu sve veći broj ljudi koji odlaze u svetišta, a s druge pak pokazuju slabije sudjelovanje u životu župe. Pojava je to koju valja pozorno protumačiti; ona sa sobom nosi važnu poruku koju kršćanska zajednica ima shvatiti i odgovoriti na nju – istaknuo je u razgovoru za Radio Vatikan msgr. Piero Coda, predsjednik Sveučilišnoga instituta Sophia iz talijanskoga mjesta Loppiano.

Istaknuvši da je pozitivni vidik sve većeg broja hodočašćâ u svetišta, te mjesta tišine i sabranosti, u tomu što to pokazuje buđenje snažne vjerske potrebe, msgr. Coda je napomenuo da se primjećuje veća unutarnja potreba jer, – kako je rekao spominjući svetoga Augustina – ljudsko je srce stvoreno za Boga, te stoga traži dodir s Bogom. Iako, – dodao je – ne možemo zanemariti i to da je ljudima jednostavno potrebna samoća kako bi ponovno pronašli sebe. Ali, dublje gledano, riječ je upravo o temeljnom pitanju, o traženju susreta s Bogom – istaknuo je msgr. Coda.

Mario Arturo Iannoccone, stručnjak na području povijesti kršćanstva i vjerske komunikacije, istaknuo je pak osobinu svetišta koja upućuje na najosnovnije; upućuje na molitvu i osobni odnos s Bogom. U svetištima je komunikacija jednostavnija – kazao je – dok je u gradskim crkvama, u crkvama koje se obično posjećuju, ne uvijek, ali ponekad, komunikacija teža. Ponekad, naime, postoji problem u prijenosu između papinskoga učiteljstva i naroda. Nedostaje jasnoće i jednostavnosti; stoga je izazov ponovno istaknuti okomitu dimenziju, odnosno jednostavnost komunikacije koja se uočava u svetištima – primijetio je Iannoccone, te dodao da je nekad problem i u rasporedu u crkvama, koje su u određenom vremenu preko dana zatvorene, a taj je pak problem – kako je rekao – povezan s nedostatkom svećenika na nekim područjima. (rv/bitno.net)