Udio osoba koje se smatraju katolicima u Sjedinjenim Državama u zadnjih je sedam godina pao s 23.9% na 20.8%; prvi put u povijesti te zemlje postotak osoba koje se izjašnjavaju kao „vjerski neopredijeljene“ – njih 22.8% – veći je od postotka katolika. Rezultati su to nedavno objavljenog istraživanja Pew centra, na uzorku od 35.000 ispitanika, o religijskim promjenama u Americi.

Najveći udio prijelaza s kršćanstva na vjersku neopredijeljenost – kategoriju koja uključuje ateiste, agnostike i osobe koje ne pripadaju pojedinoj Crkvi ili denominaciji – zbio se u tzv. „milenijskoj generaciji“ – među osobama koje su, prema kriterijima Pew centra, rođene između 1981. i 1996. godine. Premda se većina Amerikanaca – njih oko 70% – deklarira kršćanima, udio je kršćana među odraslim osobama u zemlji u samo 7 godina opao za 8%.

Taj je pad uglavnom rezultat smanjenja broja vjernika među starijim protestantskim tradicijama te katolicima, dok je udio evangelika – premda je i on nešto manji nego prije 7 godina – ostao uglavnom stabilan. Značajno je otkriće, da je kategorija „vjerski neopredijeljenih“ – suprotno općem trendu – postala u prosjeku mlađa. Od zadnjeg istraživanja, provedenoga 2007. godine, prosječna im se dob smanjila s 38 na 36 godina. Osim toga, dvije trećine pripadnika milenijske generacije koji su odgojeni kao neopredijeljeni ostaju bez vjerskoga opredjeljenja; a to je značajno veći omjer nego u drugim vjerskim kategorijama.

U milenijskoj je generaciji 36% mlađih, odnosno 34% starijih pripadnika bez vjerskog opredjeljenja, a svega 16% ih se smatra katolicima. Prema istraživanju, gotovo je trećina odraslih osoba u Sjedinjenim Državama odgojena u katoličkoj vjeri. Međutim 41% ih se više ne smatra katolicima. To znači da skoro 13% američkoga stanovništva čine bivši katolici. Za usporedbu, samo 2% stanovništva čine obraćenici na katoličanstvo. Nijedna druga vjerska skupina uključena u istraživanje nema tako neuravnotežen omjer gubitka i dobitka članova.

U skladu sa zapadnim trendovima, Pew centar je otkrio kako je manji postotak katolika u braku nego prije sedam godina. Godine 2007. bilo ih je vjenčano oko 58%, dok ih je 2014. u braku bilo 52%. Udio razvedenih katolika blago se povećao – s 10% na 12%, kao i postotak onih koji nikada nisu stupili u brak: sa 17% na 21%.

Valja na kraju istaknuti da ovo istraživanje odražava vjersku samo-identifikaciju, a ne nužno praksu te da je kategorija „vjerski neopredijeljenih“ vrlo široka. Suprotno dojmu koji se može steći, manjina vjerski neopredijeljenih ispitanika jesu agnostici ili ateisti; značajan udio čine nedenominacijski kršćani ili pak osobe koje vjeruju u Boga ili njeguju molitveni život, ali bez posebne vjerske pripadnosti.

Radio Vatikan | Bitno.net