Brak

Ova znanstveno potkrijepljena činjenica potpuno razbija mit o predbračnom životu kao “pokusnom razdoblju” koje bi trebalo pomoći da se par bolje upozna i pripremi za bračni život i tako osigura braku stabilnost.

Upravo je suprotno, piše Stanton u svojoj nedavno objavljenoj knjizi “Prsten stvara veliku razliku: Skrivene posljedice kohabitacije i snažne prednosti braka: “U ovom slučaju postoji ogroman jaz između onog što mladi ljudi vjeruju i dokazane realnosti njihova iskustva. I tu nije riječ o tvrdnjama moralnih propovjednika ili tradicionalista.”

On navodi nekoliko socioloških istraživanja koja su utvrdila kako postoji jaka korelacija između kohabitacije i razvoda. I to u tome smislu da su “očekivanja o pozitivnom odnosu između kohabitacije i bračne stabilnosti potpuno demantirana aktualnim istraživanjima sprovedenim u više zapadnih država”. Ta su istraživanja, kojom su praćeni parovi koji su prije braka zajedno živjeli i oni koji to nisu, utvrdila kako kod ove prve grupacije od 50 do 80 posto više brakova završi razvodom.

“Suprotno uvriježenom mišljenju kako zajednički život prije braka može pomoći međusobnom upoznavanju i tako doprinijeti bračnoj stabilnosti, empirijski dokazi pokazuju kako je kohabitacija povezana s manjom stabilnosti braka”, navodi Stanton mišljenje jednog kanadskog sociologa. Ovaj fenomen toliko je često otkriven u raznim statističkim istraživanjima da su mu sociolozi dali ime “efekt kohabitacije”.

Klikni like i pridruži nam se:

“Jedan od najčešće utvrđenih korelata kohabitacije jest povećani rizik od razvoda braka”, izjavio je Jay Teachman s Western Washington University, nazivajući zajednički život prije braka “najpouzdanijim pretkazivačem raspada braka”.

Jedno od objašnjenja koje su sociolozi ponudili za ovaj fenomen jest teza po kojoj su parovi koji su živjeli zajedno prije braka razvili komunikaciju koja je po svojim osobinama manje iskrena i “zdrava” nego što je to slučaj kod muža i žene koji nisu živjeli zajedno tijekom “hodanja”. Bez jasno definiranog odnosa, nastavljaju zagovornici ove teze, muškarci i žene koji žive u “divljem braku” mogu dopustiti sebi da više manipuliraju i nadziru onu drugu osobu. I to dovodi do smanjenja povjerenja između para koje kasnije rezultira potpunim “komunikacijskim krahom”.

“Brak nije potrošački produkt koji treba isprobati da otkrijete hoće li vam odgovarati. Brak je odricanje od svih odnosa koji vam smetaju u potpunom predanju voljenoj osobi. Zato su i društvene znanosti u svojim istraživanjima došle do zaključka kako je zajednički život prije braka loša ideja”, zaključio je Stanton.

G.A.| Bitno.net