Demokracija

Odluka Ministarstva zdravlja stigla je kao odgovor na izjavu člana odbora katoličke bolnice Mater Misericordiae u Dublinu oca Kevina Dorana, kako bolnica ne može obavljati pobačaje, jer je to u suprotnosti s njezinim ethosom.

-Ovo je šire od pitanja samog pobačaja. Ministarstvo zapravo tvrdi da bolnice ne mogu imati svoj ethos. Mislim da katoličke bolnice kao pravne osobe moraju pojasniti, kako zakonodavcu tako i svojim djelatnicima, da će uvijek provoditi medicinske postupke u korist zaštite života trudnica, ali i da će se držati svojeg ethosa te neće olakšavati ili tolerirati prekid ljudskog života – izjavio je o. Doran.

Podsjetimo, nedavno proglašeni irski Zakon o zaštiti života tijekom trudnoće dopušta pobačaj u slučaju kad žena izjavi da će sebi oduzeti život ako ne pobaci, a utemeljenost izjave potvrdi tim od tri liječnika.

[facebook]Želiš li biti na izvoru bitnih informacija, klikni Like![/facebook]

Predsjednik Instituta Dignitatis Humanae i bivši predsjednik Europske pučke stranke Luca Volontè u odluci Irske vlade vidi pokušaj manipulacije i stvaranja novog morala koji bi bio iznad zdravstvenih institucija i njihovih djelatnika. Volontè je stoga podsjetio na Rezoluciju Vijeća Europe br. 1763 koja glasi:
„Niti jedna osoba, bolnica ili ustanova ne treba biti prisiljena, ni biti smatrana odgovornom, niti biti diskriminirana na bilo koji način zbog svojeg odbijanja da izvrši, omogući, potpomogne ili pošalje na abortus, izvršenje bilo kakve vrste pobačaja, ili eutanazije ili bilo kojeg čina koji bi prouzročio smrt ljudskog fetusa ili embrija, zbog bilo kojeg razloga.“

Unatoč odbijanju Irske vlade da načini prilagodbu Zakona, Volontè smatra kako će do promjena ipak doći, budući da takva praksa postoji u mnogim zapadnim državama.
-Slobodu misli i savjesti ne predviđa samo međunarodno pravo, već one pripadaju ljudskom dostojanstvu. Zaista je iznenađujuće vidjeti kako vlada jedne zapadne države svojim građanima pokušava zanijekati temeljna ljudska prava – zaključio je Luca Volontè.

Pretpostavlja se da će traženje bilo političkog, bilo pravnog rješenja ovog problema biti dug proces, a postoji i velika mogućnost da će konačnu riječ dati irski Vrhovni sud.

M. V. Bitno.net