Američko-iranski pastor Saed Abedini koji je bio zatočen tri godine u jednom od najstrožih iranskih zatvora samo zbog svoje kršćanske vjere pušten je jučer na slobodu, prenijele su američke agencije.

Radosna vijest o oslobađanju pastora, koji je pušten na slobodu zajedno s još troje američkih državljanina iranskog podrijetla, dočekana je s euforijom, a pastorova supruga Nahmeh, s kojom ima dvoje djece, opisala ju je kao uslišanu molitvu.

Abedini je 2012. putovao u Iran kako bi tamo pomogao izgraditi sirotište. Iranske vlasti tada su ga uhitile, tvrdeći da je on “prijetnja za nacionalnu sigurnost” jer je u ranijim posjetima Iranu osnivao kućne crkve i obraćao mlade s islama na kršćanstvo.

Bio je osuđen na osam godina zatvora, a nedavno prebačen u ozloglašeni zatvor Radžai Šar, gdje kaznu služe najokrutnije ubojice i kriminalci.

Abedini je, inače, rođen u Iranu, a na kršćanstvo se obratio 2000. Bio je neko vrijeme jedan od glavnih organizatora “podzemne crkve”, a potom je odselio u SAD nakon što je upoznao svoju suprugu Nahmeh – Amerikanku iranskog podrijetla. Nakon toga je nekoliko puta boravio u Iranu, a na svom putovanju 2012. je uhićen.

Oslobođenje američko-iranskih zatočenika među kojima je i novinar The Washington Posta Jason Rezaian dio je šireg sporazuma između Washingtona i Teherana koji se tiče ukidanja sankcija protiv Irana zbog njegova nuklearnog programa.

G. An. | Bitno.net